*Nettavisen* Nyheter.

Norsk journalist ble pågrepet i Egypt

Foto: Scanpix

Hæren slettet bildene til den erfarne utenriksjournalisten.

17.08.13 21:31

Kairo (NTB-AFP/Nettavisen): Den norske journalisten Anders Sømme Hammer er i Kairo hvor han har dekket urolighetene i Egypt for NRK.

Lørdag formiddag skriver han på Twitter at han ble stanset og pågrepet av den egyptiske hæren.

«Jeg ble pågrepet nå av militæret utenfor al Fath-moskeen som er omringet. De slettet bilder. Men jeg har egyptisk pressekort og fikk tatt nye,» skriver Hammer på Twitter.

- Vil arrestere journalister
Videre skriver han at hæren er ute etter journalister som opererer uten egyptisk pressekort.

«Jeg så fire utenlandske journalister sitte i et militærkjøretøy. Ser ut som om de vil arrestere alle som ikke har egyptisk pressekort i dag,» skriver han.

Flere hundre tilhengere av den avsatte presidenten Mohammed Mursi hadde natt til lørdag forskanset seg i al Fath-moskeen. Men lørdag morgen tok egyptiske sikkerhetsstyrker seg inn i moskeen.

Det gikk tilsynelatende fredelig for seg da sikkerhetsstyrkene tok seg inn i moskeen for å få demonstrantene ut.

TV-bilder fra Al Jazeera og andre arabiske TV-stasjoner, både utenfor og fra innsiden av moskeen, viste soldater som gikk inn i bygningen og angivelig forhandlet med demonstrantene for å få dem til å forlate moskeen.

En av demonstrantene opplyser via telefon til nyhetsbyrået AFP at de krever å ikke bli pågrepet av politiet eller bli angrepet av rasende sivile Mursi-motstandere, som har samlet seg utenfor moskeen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Omringet
Rett før midnatt ble moskeen omringet av sikkerhetsstyrker, som hevdet at Mursi-tilhengerne hadde åpnet ild mot dem. Demonstrantene anklaget på sin side soldatene for å ha forsøkt å skyte seg inn i moskeen.

- Banditter forsøkte å storme moskeen, men mennene barrikaderte døren. Nå er skytingen over, fortalte en kvinne som befant seg inne i moskeen, natt til lørdag.

Ifølge henne befinner det seg nærmere 1.000 mennesker i bygningen, og Det muslimske brorskap advarte natt til lørdag mot en forestående massakre.

- Tusenvis fanget
- Tusenvis av mennesker er fanget inne i Al-Fath-moskeen og det har vært skutt i mer enn en time, het det i en uttalelse fra Frihets- og rettferdighetspartiet, som er Det muslimske Brorskaps politiske gren.

Partiet oppfordrer «alle til å gjøre alt for å få sikkerhetsstyrkene til å trekke seg tilbake» og anklager landets militære makthavere for «å ville gjenta Rabaa-massakren».

Over 80 mennesker ble drept i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og Mursi-tilhengere fredag.

600 mennesker drept
Tusenvis av rasende demonstranter strømmet ut i gatene etter fredagsbønnen, for å protestere mot militærkuppet og sikkerhetsstyrkenes drap på sivile.

Etter at portforbudet trådte i kraft fredag kveld søkte mange demonstranter tilhold i Al-Fath-moskeen nær Ramses-plassen.

Over 600 mennesker ble drept da sikkerhetsstyrker onsdag stormet Mursi-tilhengerens protestleir ved Rabaa al-Adawiya-moskeen i Kairo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag