*Nettavisen* Nyheter.

Norsk konsul i slaveri-skandale

DÅRLIG NORGESREKLAME: Den norske konsulen Marcelo Almeida er administrerende direktør for plantasjene som nå blir knyttet til moderne slavearbeid og livsfarlige arbeidsforhold. Foto: (Plan V/Faksimile)

Myndighetene i Ecuador har slått ned på plantasjer som styres av Norges honorære konsul i landet.

Myndighetene i Ecuador har stengt flere plantasjer som eies av firmaet Furukawa Plantaciones. Selskapets administrerende direktør, Marcelo Almeida, er norsk konsul.

Det er avdekket ulovlige arbeidskontrakter, barnearbeid og betaling langt under minstelønn på plantasjene, men først og fremst jobber arbeidere under svært farlige forhold. Flere av dem har mistet fingre, armer, bein eller føtter i arbeidet med å produsere abacá-fiber, avdekker en rapporter fra avisen Plan V og myndighetene i landet.

- Dårlig norgesreklame

– Denne saken er veldig grov, og den har vakt sterke reaksjoner i Ecuador, sier Norsk Folkehjelps seniorrådgiver Beate Thoresen til Bistandsaktuelt. Hun sier at saken, som omtales som «slaveri-skandalen», er dårlig reklame for Norge.

– Det som har skjedd i Ecuador er veldig stygt og et brudd på menneskerettigheter, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein til Bistandsaktuelt.

Klikk på bildet for å forstørre.

ULSTEIN: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF). Foto: Skjalg Ekeland

Saken har fått stor oppmerksomhet i Ecuador fordi plantasjen ikke har sørget for sikkerhetsutstyr til arbeiderne, noe som har resultert i en rekke alvorlige ulykker de siste tiårene.

- Den verste saken

Konsul Almeida blir sitert på at arbeiderne på plantasjene har godt sikkerhetsutstyr, noe som blir avvist i rapportene.

I en omfattende reportasje i Plan V, er en rekke personer med amputasjoner avbildet og intervjuet. Barn på vei til og fra plantasjene er avbildet. Den norske konsulen

- Dette er den verste saken om overtredelser av menneske- og arbeidsrettigheter vi har hatt i Ecuador noen gang, sier representanter for landets Ombudsmann for sivile rettigheter i landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag