En polsk politimann reddet en norsk kvinne i 20-årene fra å bli voldtatt på en turiststrand i Kroatia. Det melder det polske nettstedet Onet, som siterer en pressemelding utsendt av politihovedkvarteret i Polen.

– Vi har fått melding om at en ung norsk kvinne ble forsøkt voldtatt tidlig om morgenen på en strand i Biograd, av en jevnaldrende kroatisk mann, informerer politiinspektør og talspersonen for det nasjonale politihovedkvarteret i Polen, Mariusz Ciarka i pressemeldingen.

– Gjerningsmannen ble arrestert og under avhør, gjenkjent både av den fornærmede parten og vår politimann, la politiinspektøren til.

Hendelsen fant sted i kystbyen Biograd, i Nord-Dalmatia i Kroatia. Med sin idylliske havnepromenade og nærliggende øyer har byen blitt et populært turistmål for nordmenn.

Var på joggetur

I en e-post til Nettavisen skriver Ciarka at polske politimenn har stått vakt ved den kroatiske Adriaterhavskysten og på bulgarske feriesteder ved Svartehavet siden 1. juli i år.

Det er årsaken til at Filar befant seg i Biograd i de skjebnesvangre minuttene da den forsøkte voldtekten fant sted.

– Like etter klokken 05.00 om morgenen, løp den polske politimannen Piotr Filar sin daglige joggetur da han hørte ropene om hjelp fra en ung kvinne. Det viste seg å være en 20 år gammel norsk statsborger som ble forsøkt voldtatt av en 22 år gammel kroatisk mann.

Politimannen skal ha reagert umiddelbart da han hørte hylene fra den norske kvinnen. Filar er opprinnelig fra Krakow, men tjenestegjør for tiden i Kroatia, forteller Ciarka.

– Stabssersjant Piotr Filar er for tiden på vakt ved politistasjonen i byen Rabka-Zdrój. Denne sommeren er han en av politibetjentene som er satt til å tjenestegjøre i Kroatia, i Zadar-regionen.

UD: – Vi er kjent med hendelsen

På spørsmål om Utenriksdepartementet har kjennskap til hendelsen, svarer pressetalsperson Siri R. Svendsen følgende:

«Utenrikstjenesten er kjent med at en norsk borger har vært utsatt for en voldshendelse i Kroatia. Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke kommentere denne saken ytterligere».

– Polsk politi har denne sommeren bistått kroatisk og bulgarsk politi med å utføre oppgaver – hovedsakelig med patruljering langs strendene. De driver også trafikkdirigering og promillekontroll, samt hjelper turister med å finne frem til riktig informasjon, forteller Ciarka til Nettavisen.

I år er totalt fjorten polske politimenn stasjonert i Kroatia og Bulgaria, inkludert to politikvinner. De representerer følgende garnisoner: Zagreb, Schlesien, Lille-polen, Ermland og Masuria, Stor-Polen, Lubusz, Masovia og Podkarpacie.