RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk kvinne i Bolivia kan snart få endelig dom


ENDELIG DOM: Madeleine Rodriguez har sittet fengslet i sju år. Snart kan hun få endelig dom.
ENDELIG DOM: Madeleine Rodriguez har sittet fengslet i sju år. Snart kan hun få endelig dom. Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norske Madeleine Rodriguez (28) må vente til slutten av måneden før narkosaken hennes blir avgjort på nytt i rettsvesenet i Bolivia. Hun har nå sittet fengslet i sju år.

Rodriguez ble dømt til ti års fengsel etter å ha blitt stanset på flyplassen i Cochabamba i Bolivia i 2008 sammen med to andre norske kvinner. Ifølge myndighetene hadde de 22 kilo kokain i bagasjen. De to andre er tilbake i Norge – den ene av dem rømte før rettssaken mot henne startet, mens den andre rømte i 2011.

LES OGSÅ: - Dom opphevet mot nordmann i Bolivia

Rodriguez anket på sin side dommen. Det tok fire år før ankesaken var ferdig behandlet i juni i år. Da underkjente Bolivias høyesterett narkotikadommen på ti års fengsel. Høyesterett mente siktelsen underveis var blitt endret og krever derfor ny vurdering av rettsinstansen som tilsvarer lagmannsretten.

Fakta: Fakta om Bolivia-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Tre norske kvinner som da var 17, 18 og 21 år gamle ble i mai 2008 pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med 22,4 kilo kokain skjult i bagasjen.

* Kvinnene er Madelaine Alicia Rodriguez, Stina Brendemo Hagen og en kvinne fra Lillesand.

* Kvinnen fra Lillesand rømte fra straffeforfølgelse i Bolivia til Norge i 2010. Hun ble tiltalt i Norge, men i juni 2012 ble hun frikjent for kokainsmugling i lagmannsretten i Norge.

* I april 2010 ble Rodriguez og Brendemo Hagen dømt til 13 år og fire måneders fengsel. I slutten av 2010 slapp Brendemo Hagen ut mot kausjon på 350.000 kroner, men klarte å rømme til Norge i 2011.

* Dommene på 13 år og fire måneders fengsel er senere redusert til ti år og åtte måneder. I august 2015 skjerpet boliviansk lagmannsrett dommen mot Madelaine Rodriguez. Den norske kvinnen ble igjen dømt til 13 år og fire måneders fengsel for kokainsmugling. 

* I juni 2015 underkjente Bolivias høyesterett narkotikadommen mot Rodriguez og krevde ny vurdering av lagmannsretten. Dommen ble da skjerpet.

* Dommen er per 19.04.2016 ikke rettskraftig. Årsaken er at en norsk mann, som er en av de meddømte i saken, han anket sin dom på 20 års fengsel til Høyesterett. I tillegg har han krevd dommen opphevet grunnet lang saksbehandlingstid.

* 29. juni 2016 ble det kjent at Rodriguez er løslatt mot kausjon. Underveis i fengselsoppholdet har hun fått to barn.

* I Bolivia er reglene at alle involverte i samme sak må være ferdig med alle sine juridiske prosesser før det kan avsies en rettskraftig dom.

Kilder: NTB, NRK og advokat Marius Dietrichson.

– 24. juli får vi resultatet. Hvis ingen anker etter fem dager, avsluttes hele prosessen og hun får en ny, endelig dom. Hun vil få strafferabatt for årene hun har sittet inne og kan bli prøveløslatt. Hvis noen anker, kan det bli en ny runde helt til høyesterett, forklarer Nuria G. Gonzales Romero, dommeren som skal avgjøre saken, til VG.

Gonzales, som er president for domstolene i Cochabamba, opplyser at det har tatt lang tid å få saken gjennom rettsapparatet fordi det ikke finnes nok advokater og dommere. Det er mange vitner og mistenkte i denne type saker, påpeker hun.

Ankefristen går ut 29. juli. Rodriguez sier hun ønsker seg en rettskraftig dom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere