*Nettavisen* Nyheter.

Norsk kvinne smittet av ebola

Flere tusen mennesker i Vest-Afrika er døde etter å ha blitt smittet av ebola-viruset. Nå er en norsk kvinne bekreftet smittet med den farlige blødningsfeberen. Her destrueres verneutstyr på en av Leger uten grensers stasjoner i Conakry i Guinea. Foto: Cellou Binani (AFP/NTB Scanpix)

En norsk kvinne som arbeider for Leger uten grenser i Sierra Leone er blitt smittet.

06.10.14 17:51

Leger Uten Grenser bekrefter at en av organisasjonens norske feltarbeidere i Sierra Leone har testet positivt og er diagnostisert med blødningsfeberen ebola, opplyser organisasjonen i en pressemelding.

LES OGSÅ: - Vi er forberedt på å ta imot ebolasmittede

Den norske feltarbeideren som er på oppdrag i Sierra Leone, ble plassert i isolasjon på søndag 5. oktober etter å ha utviklet feber. Laboratorietesten som ble utført samme dag, bekreftet at vedkommende var smittet av ebola.

Jobber med å få henne til Norge
- Vi jobber nå med å få vår kollega hjem så fort som mulig, sier Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser.

Fungerende kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser, Jonas Hågensen, vil ikke gi noen ytterligere kommentar til Nettavisen, men sier de avholder pressekonferanse klokken 18.00.

Fakta

Fakta om ebola

Ved ankomst til Norge vil den smittede feltarbeideren bli transportert til Oslo, hvor vedkommende vil bli isolert og behandlet.

LES OGSÅ: Stor risiko for ebola i Europa

- Leger Uten Grenser har svært strenge rutiner for sikkerheten for våre ansatte, både før, under og etter deres opphold i et land rammet av ebolaepidemien, sier Kaltenborn. – Disse rutinene reduserer muligheten for å pådra seg sykdommen, men det vil alltid være en risiko og dessverre gjelder dette også våre feltarbeidere.

I tråd med organisasjonens retningslinjer er Leger Uten Grenser nå i ferd med å undersøke hvordan feltarbeideren ble smittet.

Den smittede feltarbeiderens familie ble varslet på søndag.

- Dette er selvfølgelig en svært vanskelig tid for vår kollega og familien. Vi vil fortsette å gi all den støtte vi kan, sier Kaltenborn.

Av hensyn til pasientvern og privatlivet til vår kollega og vedkommendes familie, vil Leger Uten Grenser foreløpig ikke kommentere saken ytterligere.

- Har ingen detaljer
Flere helsearbeidere har blitt smittet med ebola-viruset. Verdens helseorganisasjon (WHO) sier den norske kvinnen er nok et eksempel på hvordan modige helsearbeidere risikerer livet ute i felt.
- Vi har ingen detaljer rundt dette konkrete tilfellet, men det sier noe om motet til helsearbeidere som risikerer egen helse ved å pleie ebola-pasienter, sier talsmann for WHO, Tarik Jasarevic, til Nettavisen.

LES OGSÅ: Slik smitter ebola

Leger Uten Grenser har respondert på ebolautbruddet i Vest-Afrika siden mars 2014. Nærmere 3000 hjelpearbeidere jobber i regionen, inkludert 250 internasjonale feltarbeidere, hvorav om lag 20 nordmenn har deltatt.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag