*Nettavisen* Nyheter.

Norsk lege advarer mot «krokodille-dop»

Foto: (Youtube (skjermdump/montasje))

Amputerer armer og bein før døden tar dem. SE VIDEO NEDERST I SAKEN.

28.11.11 15:22

Den billige heroinvarianten kalles «Krokodil» og tar livet av tunge brukere i løpet av to til tre år. Produksjonen startet i Russland, men ifølge avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Norsk Legemiddelverk har det nylig kommet rapporter som viser forekomster i flere vesteuropeiske land, blant annet Tyskland.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Stoffet inneholder desomorfin som relativt enkelt kan lages av kodein, et mye brukt legemiddel som for eksempel brukes i smertestillende tabletter som Paralgin Forte. I Russland selges kodein reseptfritt over disk, sier Madsen til Nettavisen.

Dopet har fått navnet «Krokodil» fordi en av følgene ved bruk er endringer i hudens utseende som følge av komplikasjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blander inn bensin
Ifølge russiske medier blandes desomorfinen med ingredienser som inneholder bensin, malingstynner, jod eller rødt fosfor som skrapes fra fyrstikkesker. Resultatet er en dødelig sprøytecocktail som sakte, men sikkert spiser opp misbrukerens muskelvev.

- Å omgjøre kodein til desomorfin er ganske lett, dersom man besitter relativt enkle kjemikunnskaper. Kodein er en tiendedel så sterkt som morfin, mens desomorfin er ti ganger så sterkt som morfin. Grunnen til at russisk mafia og narkotikahandlere har fattet stor interesse for stoffet er nettopp fordi det er billig, sterkt og ekstremt lett å produsere. Et alvorlig problem er at desomorfinen blir uren når amatørene skiller ut stoffet. Utfallet er alvorlige bivirkninger og i verstefall dødsfall, sier Madsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere tilfeller i Europa
I følge Legemiddelverket er «Krokodil» foreløpig lite kjent i Europa. Likevel; stadig flere land rapporterer om nye tilfeller.

- Det begynner å komme mer forskning og rapporter som viser at det har vært tilfeller i flere Europeiske land. Jeg har foreløpig ikke hørt om dette i Norge, men kan ikke utelukke at det har forekommet her i landet. Finnmark grenser til Russland, så veien er kort, sier Madsen.

Kripos opplyser til Nettavisen at de foreløpig ikke har gjort beslag av «Krokodil» i Norge.

- Vi har ikke hatt dette hos oss, verken i eldre eller nyere tid, sier kommunikasjonssjef Anne Bye Sandali Kripos.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dobbel russisk rulett
Madsen mener kombinasjonen av forskjellige giftstoffer «kokt på bakrommet» av amatører med ønske om høy profitt, er livsfarlig.

- Desomorfin er ikke et nytt stoff, det er et allerede kjent stoff nå brukes av narkomane. Egenskapene til såkalt designerdop er at man blir fort avhengig. I misbrukermiljøer er det dessverre slik at mange eksperimenterer for å få en stadig sterkere rus, derfor pleier slike typer stoff å spre seg raskt over hele verden, sier han.

- Så det er ingen tvil om at videoene som vises på nettet er ekte og skyldes bruk av «Krokodil»?

- Nei, å injisere dette stoffet er som å spille russisk rulett i dobbel betydning. Det forurensede stoffet kan gi nerveskader, leverskader, kan ødelegge blodårene og gi nedsatt blodsirkulasjon. Dette er grunnen til at man må amputere kroppsdeler. I tillegg er det slik at desto dårligere form du er i jo farligere er stoffet, sier Madsen.

SE VIDEO UNDER:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.