RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk lettolje gir ekstra i lommen

Sist oppdatert:
Kvaliteten på oljen i Nordsjøen gjør at Norge tjener 35 millioner kroner ekstra hver dag fra de norske oljefeltene i forhold til referanseoljen Brent
Bakgrunnen er at den norske oljen er lettere og søtere enn andre oljekvaliteter som produseres i verden. Ifølge Aftenposten har aldri raffineriene vært villige til å betale en så høy overpris for å få den mer miljøvennlige norske oljen som i dag.

Det er like store forskjeller i kvaliteter på olje som det er på vin. Grunnen er at olje, som vinen, formes av de omgivelsene den blir til i. Oljen kan være lett, tung, søt, sur og ha mer eller mindre svovel, skriver Aftenposten.

Raffinene slåss om å få den lette og søte norske oljen, og det fører til at når referanseoljen for Nordsjøen, Brent Blend, nå selges til rekordpriser på 43 dollar, ligger mye av oljen på norsk sokkel 2 til 3 dollar høyere. Det normale påslaget tidligere har vært på omkring 1 dollar.

- Den lette oljen som vi produserer må til dersom det skal lages diesel som tilsvarer nye miljøkrav. De oljekvalitetene som nå presses ut i markedet er tunge oljer som egner seg til å lage tung fyringsolje. Dette gjør at de lettere kvalitetene prises høyere, sier Leder for Statoils råoljesalg i Stavanger, Geir Heitmann til Aftenposten.

Åsgard skal ha den beste oljen, mens oljen på Heidrun og Grane er de eneste som ikke gir noen premie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere