Gå til sidens hovedinnhold

Norsk livvaktselskap: - Vi er litt naive i Norge

Hagen-kidnappingen:

Sikkerhetsselskap etter bortføring av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen: - Vi er litt naive.

Tidlig onsdag kom den sjokkerende nyheten om at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem på Lørenskog utenfor Oslo 31. oktober i fjor. Siden den gang har det ikke vært noe sikre livstegn, og politiet har hatt minimal kommunikasjon via digitale plattformer med motparten.

Les også: Ber kidnapperne om livstegn fra Anne-Elisabeth

Gjerningspersonen(e) har framsatt et krav på hele ni millioner euro og krever at løsepengene blir utbetalt i såkalt kryptovalluta. Det er også fremsatt alvorlige trusler dersom løsepengene ikke blir betalt.

68-åringen er konen til Tom Hagen, som står oppført som én av Norges rikeste personer med en estimert formue på 1,6 milliarder kroner.

På en pressekonferanse onsdag formiddag opplyste politiet at det er sendt ut varsel til alle landets politidistrikter om at det kan være risiko for at andre velstående familier kan bli utsatt for lignende hendelser.

En rekke aktører i Norge tilbyr ulike tjenester for privatpersoner som frykter at dem selv eller familien skal bli utsatt for noe kriminelt.

Les også

- Vil forhandle med kidnapperne

- Vi er litt naive i Norge

Pro Sec Professional Security AS (Pro Sec) er ett av sikkerhetsselskapene som tilbyr ledsagertjenester, eller såkalte livvakttjenester, for privatpersoner her i Norge.

Daglig leder Kenneth Isaksen sier at omfanget og behovet for ledsagertjenester foreløpig er lite her i Norge. Han utelukker derimot ikke at etterspørselen for denne typen tjenester vil øke etter at bortføringen av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) ble gjort kjent onsdag.

- Våre kunder per i dag er fortrinnsvis utenlandske forretningsfolk, artister og andre kjente personer. Jeg vil nok si at vi er én av de aktørene i Norge som er mest brukt på disse oppdragene, sier Isaksen til Nettavisen.

- Vi er litt naive i Norge. Man kan bruker mange millioner på kunstverk, men tenker ikke over at man kanskje har en gammel lås på bakdøren. Det er mange som har store verdier her i Norge, som ikke tenker sikkerhet. Dette vil nok endre seg i fremtiden, og kanskje raskere nå, sier han.

Isaksen sier at velstående mennesker ikke nødvendigvis trenger en livvakt for å redusere risikoen for at en selv eller familiemedlemmer skal bli utsatt for kriminelle handlinger, men de kan trenge en profesjonell som kan hjelpe dem med å se behovet for å sikre seg, og hvordan man kan gjøre dette, hvilke muligheter som finnes.

- Når vi får henvendelser fra de som ønsker mer sikkerhet rundt seg som person, eller sin eiendom, vil det første vi gjør være å lage en sikkerhets- og risikoanalyse på personen eller eiendommen. Vi gjør det samme på familie, nære relasjoner og omgivelser, og finner det svakeste elementet, sier Isaksen.

- Det viktigste blir sikkerhetsopplæring av familie og bevisstgjøring, legger han til.

Isaksen sier sikkerhet er å være forberedt på en uønsket handling, og at man da må ha grunnleggende sikkerhetsforståelse.

- Ikke så mange profesjonelle

- Hvor mange privatpersoner tror du det er i Norge som benytter seg av livvakttjenester, Isaksen?

- Det er jeg usikker på. Jeg vet at det er flere aktører som tilbyr tjenesten og jeg tror det vil komme til å bli mer av typen ledsagertjenester. Det er privatpersoner som benytter seg av sikkerhetstjenester her i Norge, men det er foreløpig i lite omfang. Folk er nok litt avventende med å benytte seg av denne typen tjenester og ser ikke behovet ennå, sier han.

- Det er mange aktører som tilbyr tjenesten, men jeg tror ikke det er så mange profesjonelle på dette markedet, legger han til.

Isaksen sier at Pro Sec benytter seg av personer med bakgrunn fra politiet, militæret og vektertjenester i ledsagertjenesten og andre sikkerhetstjenester.

Han sier at Pro Sec blant annet har hatt oppdrag knyttet til arrangementer og besøk av personer som Bill Gates, Arnold Swarchenegger, Kofi Annan (tidligere FN-generalsekretær red,anm.) fyrst Albert av Monaco og Dalai Lama.

- Vi blir ofte brukt enten som sikkerhetsrådgivere eller i forbindelse med andre typer tjenester.

- Noen firmaer kommer til å tjene penger nå

Tidligere politispaner og krimekspert Johnny Brenna sier han ikke er overrasket over at en så omfattende bortføringssak kunne skje i Norge.

- Det første jeg tenkte var at det er rart det ikke har skjedd før. Vi hadde en del oppmerksomhet rundt denne typen saker for noen år siden, for da hadde vi miljøer og røtter i Norge som var kapable til å gjennomføre dette. Men det har vi ikke lenger, sier Brenna til Nettavisen.

- Vi har vært forskånet av denne typen kriminalitet tidligere. Det er ikke sikkert det kommer en bølge med bortføringssaker, men det vil bli mye oppmerksomhet rundt dette i tiden framover. Jeg vet om noen firmaer som kommer til å tjene noen penger nå, sier Brenna.

Videre sier Brenna at den personlige sikkerheten til mennesker er sårbar i et moderne samfunn som Norge, hvor sikring hovedsakelig er rettet mot institusjoner og verdier.

- Så når man skal få ut penger, er det mennesker som er utsatt. De er det svake leddet, sier han.

- Jeg er ikke sjokkert over at dette skjer. Vi har åpne grenser og et åpen samfunn. Sikring går mot verdier og institusjoner. Da blir mennesket det svake leddet. Vi er lite observante på personlig sikkerhet. Det er for eksempel ikke noe problem å finne ut hva folk tjener i dette landet, sier krimeksperten.

Brenna har tidligere skrevet om temaet i boken «Håndbok i personlig sikkerhet» fra 2018.

- Dette er en bok av forebyggende karakter og handler om hva du selv kan gjøre for å styrke egen personlig sikkerhet. Vi har nok mye å hente sånn sett, sier han.

- Kan være fra Øst-Europa

Brenna har ingen formening om hva slags kriminelle som står bak bortføringen.

- Det er helt uvisst. Jeg tenker at med åpne grenser og lite kontroll på hva som skjer i nabolandene, kan det være hvem som helst. Jeg tenker nok at det kan være noen fra Øst-Europa.

- Kan det være en slags internasjonal, kriminell liga, Brenna?

- Jeg tror ikke det. Men det ser ut til at de har gjort en god jobb i forkant med spaning og kartlegging operativt sett, og at de har hatt kjennskap til familiens bevegelsesmønster, sier han.

Les mer om kidnappingen: Politiet mener kona til en av Norges rikeste er kidnappet

Tilbyr personsikkerhet

Selskapet Sikkerhetsledelse hadde en annonse på Google onsdag formiddag hvor de tilbyr tjenester til personer som frykter at familiemedlemmer skal bli kidnappet.

- Vi har en tjeneste som vi kaller personsikkerhet. Det går ut på at vi kan gi råd i forhold til ulike situasjoner, primært forebyggende tiltak og kartlegging. Også har vi en beredskapstjeneste 24 timer i døgnet syv dager i uken. Det går ut på at vi er tilgjengelig for spørsmål og rådgivning, sier daglig leder i Sikkerhetsledelse, Anders Lavik Bøe, til Nettavisen.

Lavik Bøe understreker at Sikkerhetsledelse ikke tilbyr konkrete livvakttjenester.

Selskapet City Security tilbyr livvakttjenester på sine hjemmesider, men daglig leder Anders Ek opplyser til Nettavisen at de er en liten aktør på markedet for livvakttjenester.

Les også

Politiet har ikke fått livstegn fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagen

- Vurdert risikoen for andre familier

Politiet på Romerike opplyste onsdag at de har varslet andre politidistrikter om risikoen for andre familier etter bortføringen.

- Det er vurdert og det er sendt ut en varsling til de øvrige politidistriktene i Norge rundt det temaet, og det er også et tema fra tidligere, sa politiinspektør Tommy Brøske, leder for felles enhet for etterretning og etterforskning i Øst politidistrikt på en pressekonferanse onsdag formiddag, melder NTB.

Brøske kunne ikke utelukke at også andre familier kan bli utsatt for bortføring eller forsøk på bortføring.

Kommentarer til denne saken