Norsk misjonær dømt for overgrep mot fem gutter

Foto: Google Maps (Google Maps)

Fikk ni års fengsel for overgrep mot barnehjemsgutter i Argentina.

11.05.11 17:37

En 45 år gammel eks-misjonær fra Bergen er dømt til ni års fengsel for en rekke overgrep mot fem barnehjemsgutter i Argentina, skriver Bergensavisen.

45-åringen ble funnet skyldig på samtlige tiltalepunkter som gjaldt flere voldtekter mot to gutter, voldtektsforsøk på en tredje og seksuell omgang med mindreårige samt for å ha misbrukt sin stilling som misjonær.

Enstemmig dom
Straffen er halvannet år strengere enn aktor påstand.

Han må i tillegg betale 600 000 kroner i erstatning til de fem ofrene som han forgrep seg på mens han var misjonær i årene 2001-2005.

Aktor, statsadvokat Gert Johan Kjelby sa i sin prosedyre at saken er historien om et bunnløst svik.

«Dette er en sterk karakteristikk, som retten fullt ut slutter seg til. De handlinger tiltalte nå skal domfelles for er først og fremst et svik mot de fornærmede i saken, men også et svik mot tiltaltes egen familie, menigheten i Argentina og menigheten hjemme i Norge som sendte ham ut som misjonær til Argentina,» heter det i den enstemmige dommen.

- Overrasket
Forsvareren til 45-åringen, advokat Stein Erik Ottesen reagerer på straffeutmålingen.

- Min umiddelbare kommentar er at jeg er overrasket over straffen. Den er altfor streng, sier Ottesen til BA. Han viser til at påstanden fra aktor var syv og et halvt års fengsel.

Retten finner det også svært skjerpende i seg selv, at 45-åringen valgte å leve ut sin homoseksualitet med barn i en provins i Argentina, et strengt katolsk land, hvor homoseksualitet ikke er akseptert, og hvor det å være offer i slike overgrep er forbundet med stor skam.

Les flere saker fra Bergensavisen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.