RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk MP3-eventyr

Sist oppdatert:
Asono Mica er den første helnorske MP3-spilleren på markedet. Fortjener den internasjonal oppmerksomhet?

Det lille norske selskapet Asono begynte sitt MP3-eventyr med å kjøpe opp MP3-spillere fra Korea og gi dem nytt navn ved salg i Norge.

Etter hvert begynte de å involvere seg mer i utviklingen av produktene. Med Mica har de tatt skrittet fullt ut og laget en helt egen MP3-spiller.

Markedet av MP3-spillere er trolig det mest mettede i IT-verdenen. Alt som kan krype og gå av produsenter har lansert sin egen MP3-spiller, og utvalget vi ser i Norge er bare en brøkdel av det totale markedet. Denne situasjonen gjør det svært vanskelig å både lage noe innovativt og ikke minst å få oppmerksomhet for det man har laget.

Personsøkerdesign
Det er det norske designfirmaet Norway Says som står bak designet.. Det første en legger merke til med Mica er at den ikke ligner på noen annen MP3-spiller på markedet. Den er minimalistisk, enkel og om en litt modernisert personsøker som henger rundt halsen.

Dette er et design som ikke appellerer til alle, men er utvilsomt noe som skiller seg ut. Det har skaffet spilleren oppmerksomhet, og den store internasjonale nyhetssiden Cnet har plukket ut spilleren som månedens MP3-spiller.

Karaoke best på byen
Spilleren er utstyrt med en rekke funksjoner. Karaokefunksjonen er trolig den mest særegne, og minst matnyttige. Tekst på sanger må legges inn manuelt gjennom en ganske tidkrevende prosess i den medfølgende programvaren. Teksten vises på displayet i normal karaokestil.

Ellers er Mica utstyrt med diktafonfunksjon, radio og mulighet for opptak fra eksterne lydkilder som for eksempel CD-spillere. Opptakene lagres direkte til MP3-filer. Dette betyr at man i praksis ikke trenger å ha verken MP3-filer eller datamaskin fra før for å kunne bruke spilleren.

Brukervennlig
Spilleren er utformet minimalistisk, og det er enkelt å sette seg inn i interaksjonen med spilleren. Mica styres i utgangspunktet av en joystick samt tre knapper. Flere av knappene har forskjellige funksjoner ettersom hvor lenge de holdes inne. Det kan virke komplisert, men er noe en fort lærer seg.

I det som må anses som undersiden av spilleren, i alle fall når den henger rundt halsen, finnes et lite sorthvitt-display med bakgrunnsbelysning. Asono har proppet dette displayet med mye informasjon når sanger spilles av, og det gjør at elementene blir relativt små.

Ellers er displayet bra med oversiktlige menyer som det er enkelt å finne fram i.

Fin lyd
Kvaliteten på de medfølgende øreproppene er ikke noe hifi-entusiaster vil hoppe i taket for, men vil være gode nok for de aller fleste. Ønsker du en bedre lydopplevelse kan egne hodetelefoner enkelt kobles på spilleren.

For å justere lydbildet er spilleren utstyrt med en rekke forskjellige forhåndsdefinerte lydinnstillinger for å optimere lyden til forskjellige typer musikk. I tillegg kan man justere bass og diskant manuelt, i tillegg til en egen ”3D-funksjon” som forsøker å skape en illusjon av surround-lyd med bare to høytalere.

Enkel installasjon
Det å installere spilleren på PC-en er en svært enkel affære: Du plugger bare i USB-kabelen, og i løpet av få sekunder dukker spilleren opp som en egen flyttbar lagringsenhet i Windows. Du kan deretter enkelt overføre filer til spilleren gjennom et filbehandlingsprogram som Windows Utforsker.

Spilleren benytter seg av det eldre USB 1.1-grensesnitt, noe som gir en relativt begrenset begrenset overføringshastighet. Asono sier de vurderer å etter hvert utgi en oppgradert versjon med USB 2.0-støtte, men dette er ikke bekreftet.

Dårlig overføringshastighet
Å overføre en normal sang tar omtrent seks sekunder med spilleren, og å fylle opp hele det interne minnet på 512 megabyte tar rundt 12 minutter.

Spilleren levers ikke med en egen batterilader. I stedet blir batteriet ladet opp med strøm fra USB-kabelen. Fullt oppladet tilbyr spilleren en avspillingstid på 10 timer. Mange moderne spillere tilbyr avspillingstid på over 20 timer, så her det finnes noe forbedringspotensial.

Drøy pris
Prisen bærer preg av at dette er en designtelefon fra et lite norsk firma, og ikke et masseprodusert billigprodukt fra en stor internasjonal produsent. Nesten 1600 kroner må du legge på bordet for å få 512 megabyte-versjonen, og knappe 2100 for utgaven med 1 gigabyte.

Dette er omtrent det dobbelte av hva man må betale for de billigste spillerne på markedet

Konklusjon

Det er først og fremst på designsiden at Asono Mica skiller seg ut, og dette er en MP3-spiller som blir en følelsestelefon. Enten er dette et produkt du får gode følelser av og ønsker å betale for, ellers dropper man det.

Spesifikasjonsmessig skiller den seg ikke ut på noen særlig måte. Det er en brukervennlig og god MP3-spiller som også har diktafon og radio. Batterikapasiteten og overføringshastigheten trekker ned.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere