*Nettavisen* Nyheter.

Norsk og svensk politisamarbeid for å takle harryhandel-fylla

Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

Flere tusen handle- og drikkeglade nordmenn tar i morgen turen over svenskegrensen. Polet i Strømstad er stengt for å unngå overstadig berusede nordmenn.

27.03.13 13:08

I fjor reiste mellom 8000-10.000 nordmenn til Sverige skjærtorsdag, for å hamstre mat, tobakk og alkohol.

Mellom 25-30 personer ble pågrepet i Strømstad, mens 14 personer ble pågrepet etter de tok turen over til norsk side av grensen og fortsatte festen i Halden.

Skal du til Strømstad i morgen? Kontakt Nettavisens journalister på vaktsjef@nettavisen.no!

- Vi starter med å sende av gårde et par polititjenestemenn til Strømstad, som skal være observatører og hjelpe til hvis det blir innbrakt noen norske personer i arrest, forteller Dag Morten Karlsen, leder av ordensseksjonen i Halden, til Nettavisen.

UP-kontroll
De norske polititjenestemennene har begrenset politimyndighet i Sverige, men vil ha observatørstatus mens de er i nabolandet.

Norsk og svensk politi har samarbeidet skjærtorsdag i flere år, og flere norske UP-patruljer vil bistå svensk politi på svensk side av grensen for å kontrollere at folk kjører som normalt.

- Etter hvert som folk har festet ferdig i Strømstad kommer de som regel tilbake til Halden for å avslutte skjærtorsdagen der. Vi er godt forberedt på å ta imot dem som måtte komme, sier Karlsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Winje Øijord

Om kvelden er det svensk politis tur til å bistå sine norske kolleger. Syv svenske polititjenestemenn kommer for å bistå i Halden, også de med begrenset politimyndighet i nabolandet.

- Hva er det som skaffer dere størst problemer?

- Det er drikking og urinering på offentlig sted, slagsmål og skadeverk.

- Medfører den ekstra ressursbruken store utgifter for norsk politi?

- Dette er bare en sak vi må gjøre. Det koster det det koster, vi har lagt oss på et bemanningsantall vi mener er forsvarlig for å ha full kontroll på byen vår, sier han.

Innbrakt for fyll og bråk
I Strømstad vil politiet sette inn samme ressurser som i fjor.

- Vi har ikke gjort noen andre forberedelser i år enn tidligere. Vi vet med sikkerhet at det kommer et stort antall ungdommer på besøk og har derfor forsterket bemanningen, sier Torbjørn Hansson, statsjonsbefal i Strømstad.

Saken fortsetter under bildet...

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Winje Øijord

I fjor ble de fleste av de 25-30 nordmennene som havnet i arresten innbrakt etter å ha vært for fulle, eller etter å ha havnet i bråk.

- Det er ikke alltid så alvorlig, ofte får de sove av seg rusen hos oss i noen timer, før de slippes fri, forklarer Hansson.

Mellom 20-30 politifolk er på jobb i Strømstad i morgen.

Ønsker nordmenn velkommen
Kommunens kultursjef Jan Palmblad ønsker derimot alle drikkelystne nordmenn hjertelig velkommen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

- Vi er kjempeglade for at det kommer nordmenn hit hver eneste dag. I dag så jeg at køen til Systembolaget var over 200 meter lang, og det var ikke bare svensker i den køen, forteller han.

Strømstad kommune har bestemt at Systembolaget (polet) skal være stengt skjærtorsdag, og har satt i verk betydelige tiltak for å omdirigere trafikken.

- Min oppfatning er at det har vært riktig trivelig og rolig de siste årene. Vi har begynt med litt ulike aktiviteter, som kåring av den fineste og styggeste bilen og en stor kakefest på torget.

Palmblad skal sitte i juryen som kårer vinneren og taperen i bilkonkurransen.

- Også kommer jeg nok til å dele ut litt kake, ler han.

Hva synes du om festen i Strømstad skjærtorsdag? Debattér i kommentarfeltet under! Vi oppfordrer til en saklig debatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag