Norsk på hjernen

"Grisen står og hyler, i den stille kveld". Det er en setning jeg aldri hadde forutsett skulle utgjøre en del av det norske musikkbildet i 2004.

I det minste bare som seternynning på en gård i de innerste trakter.

For bare noen tiår siden ville man nok forventet en musikalsk innvielse av det nye årtusenet med langt andre toner. Noe metallisk og high-tec noe. Gjerne en gjenspeiling av en verden med flygende biler og romdraktaktig mote. Men slik ble det altså ikke. Åpenbart.

Man kan vel påstå at tendensene har gått mot et slikt fremtids-Norge, men i de senere år med ett er blitt preget av en tilbakegang. De gode gamle tradisjoner skal nå bevares, det norskeste norske skal bæres med hevet hode. Kanskje det blir feil å betegne utviklingen som en tilbakegang. Kanskje er en slik tradisjonsbevarende livsstil nå blitt det hippeste av det hippe, også på verdensbasis. I et slikt lys stiller Odd Nordstoga seg som fanebærer av en ny trend. Og folket responderer positivt. Kanskje trenger lille Norge en løsrivning fra sitt ellers så amerikaniserte jeg? I det minste gjennom et kompromiss som gir rom både for utvikling og tradisjonsbevaring. Slikt vil imidlertid ta tid.

Helamerikanske Britney vil nok fortsette å sette stemningen på vorspiel i lang tid fremover, rosa cosmopolitans vil drikkes på byen i amerikansk sex and the city- ånd, og fyllamaten vil bestå av mc'en burgere, i aller høyeste grad et amerikansk input. Men likevel, på forunderlig vis, tar jeg meg selv gang på gang i å nynne nettopp "grisen står og hyler..." . Noen har norsk på hjernen....

Tidligere spalter fra Linn:
Første dag i et nytt semester

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag