Mange norsk-pakistanske menn som skiller seg, forlater sine koner i Pakistan, uten at de blir kjent med sine rettigheter som part i en skilsmisse.

– I fjor på disse tider satt jeg i flere uker hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus og leste gjennom alle saker som er blitt vedtatt de siste fem årene om anerkjennelse av utenlandske skilsmisser, sier kvinnerettsforsker Tone Linn Wærstad til Apollon.

Blir lei sine koner

Hun forteller at mange pakistanske kvinner kommer til Norge på familiegjenforening, gift med en norsk-pakistansk mann de aldri har møtt. Etter noen vanskelige år, ønsker mannen å kvitte seg med kona. Han reiser til Pakistan, sender melding til Union Council i Pakistan om at han vil skilles, og forlater kona i landet. Etter en tid blir norske myndigheter informert om skilsmissen fra Pakistan.

Wærstad sier at norske myndigheter ikke informerer disse kvinnene om at de er skilt, og heller ikke om deres rettigheter som skilte.

- Vet ikke at de er skilt

Årsaken at «i de kurante sakene, der det f.eks. ikke er tvilsomt at avgjørelsen er endelig, har slik varsling vært ansett som åpenbart unødvendig.» i følge i rundskrivet til Barne-, familie-, og likestillingsdepartementet (BLD).

– Kvinnen blir blant annet ikke informert om at hun har rett til å vende tilbake til Norge og ­bosette seg her, selv om hun er skilt fra mannen som hentet henne til Norge, sier Wærstad til Vårt Land.

Mange av disse kvinnene vet ikke engang at de er skilt, fordi de ikke blir informert om dette i Pakistan.