RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk politi får ikke stoppet tvangsekteskap

Oslo (NTB): Antallet tvangsekteskap øker i Norge, ifølge politiet. En lovparagraf som skulle gi vern mot dette, fungerer ikke. Barn ned i 13-årsalderen tvangsgiftes

- Tvangsekteskap skjer i stor skala og gjøres hovedsakelig som følge av familienes kontrollbehov og æreskodeks, sier politiinspektør Terje Bjøranger, som er leder av utlendingsseksjonen ved Romerike politidistrikt til Dagsavisen.

Dette skjer selv i tilfeller hvor foreldrene er norske statsborgere og har levd i Norge i 15- 20 år, forteller politiinspektøren.

- I 90 til 95 prosent av sakene handler dette om frykt for at datteren skal ha et seksuelt forhold til en annen person enn den familien har utpekt for henne. Foreldrene og familieoverhoder i opprinnelseslandene krever å få velge hennes ektefelle og ofte er det ingen nåde for dem som nekter, sier Bjøranger.

Han har tidligere jobbet i Utlendingsdirektoratet (UDI), hvor han ledet Kompetanseteam mot tvangsekteskap, og har mer enn 15 års erfaring med problematikken.

- Jeg har vært involvert i mer enn 1.000 slike æressaker, som klart øker i omfang. Basert på denne erfaringen vil jeg si det så sterkt som at det norske samfunnet knapt vil kunne få slutt på tvangsekteskap uten at familiene selv tar et standpunkt om å være i Norge og ikke lenger lar seg styre av krefter og tradisjoner fra sine tidligere hjemland, sier Bjøranger til Dagsavisen. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere