*Nettavisen* Nyheter.

Norsk politi i Sverige for å hente drapssiktet

Foto: Gjersøe, Peder (NTB scanpix)

- Vi skal nå høre hvordan han stiller seg til utlevering, sier en talsmann for svensk politi.

17.10.12 15:25

Norsk politi ankom onsdag Wäxjö i Sør-Sverige der de håper å få den drapssiktede 45-åringen brakt til Norge, melder Aftonbladet.

- Vi skal nå høre hvordan han stiller seg til utlevering, sier en talsmann for Wäxjö-politiet til avisa.

Den svenske statsborgeren er siktet for drapet på sin tidligere samboer, russiske Anna Borisovna Medvedeva (26). Hun ble funnet drept på en forlatt hytte mellom Bø og Notodden i Telemark etter at 45-åringen var pågrepet i Sverige.

Mannen innrømmet å ha drept kvinnen og forklarte for politiet hvor de kunne finne henne. Nå er han siktet for overlagt drap.

45-åringen og hans russiske ekssamboer skulle møtes søndag i forbindelse med at faren skulle ha samvær med det snart ett år gamle barnet de har sammen.

Kvinnen og barn/barna ble søndag meldt savnet. Politiet fikk raskt mistanke til barnefaren. Da mannen senere ble pågrepet i Wäxjö i Småland i Sverige ble også barnet funnet i god behold, mens kvinnen fortsatt var savnet. Hun ble senere funnet drept i en forlatt hytte på Reshjemheia i Telemark.

De tekniske undersøkelsene på stedet er gjennomført. Siden det fortsatt er tidlig i etterforskningen, holder politiet likevel noen områder sperret i tilfelle det skulle bli behov for utfyllende undersøkelser, opplyser Telemark politidistrikt onsdag ifølge NTB.

Fortsetter med tekniske undersøkelser
- Det er et stort etterforskningsarbeid som gjenstår, opplyste politiadvokat Jon Borgen ved Telemark politidistrikt i en pressemelding tirsdag.

De tekniske undersøkelsene på funnstedet på Reshjemheia mellom Bø og Notodden pågikk da med to teknikere. Politiet tror at funnstedet også er åstedet for drapet.

Samtidig fortsetter politiet med taktisk etterforskning med avhør av vitner og familie, oppfølging av tips og bevissikring.

Vil be om at mannen utleveres
- Kontakten med svensk politi og påtalemyndighet videreføres med sikte på å utstede en nordisk arrestordre og begjære overlevering av den siktede til Norge, opplyste Borgen.

Dersom 45-åringen motsetter seg overføring vil saken måtte tas opp i en domstol. Dersom han selv samtykker, kan han overføres til Norge uten videre, melder NTB.

Den avdøde kvinnen er sendt til Rettsmedisinsk institutt for obduksjon. De foreløpige resultatene av obduksjonsrapporten ventes å være klare onsdag.

Hadde samværsavtale
- Det er fortsatt et tidlig stadium i etterforskningen, og det er for tidlig å kommentere nærmere om dødsårsaken og drapshandlingen, opplyste Borgen tirsdag.

Politiet er tilbakeholdne med opplysninger om foranledningen og hendelsesforløpet, men sier at mannen og kvinnen skulle møtes i forbindelse med en samværsavtale der faren skulle ha samvær med barnet.

Ringte inn en nødmelding
Advokat Sjak R. Haaheim, som er oppnevnt som bistandsadvokat for den drepte kvinnens familie, lurer på hvor politiet var da den 26 år gamle kvinnen søndag ble presset inn i en bil og senere drept. Kvinnen ringte inn en nødmelding til politiet før hun ble drept.

I titiden søndag formiddag kontaktet 26-åringen politiet og ba om hjelp, men denne samtalen ble brutt.

- Jeg lurer på hva som er innholdet i denne nødmeldingen og hvorfor ikke politiet var på stedet raskere. Det burde være alle innbyggeres rett å få rask hjelp av politiet når de er i nød, sier Haaheim, som er oppnevnt som familiens bistandsadvokat, til NTB.

Kvinnen ringte fra en bolig i Bø, og vitner meldte like etter om en bil som kjørte raskt bort fra stedet. Ifølge vitnene kunne det virke som om kvinnen forsøkte å komme i kontakt med forbipasserende.

Politiet sier de etter nødmeldingen kontaktet andre politidistrikter og politi og tollvesen i Sverige og Danmark, melder NTB. 45-åringen ble pågrepet i Växjö i Sør-Sverige natt til mandag. I bilen var også det 11 måneder gamle barnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.