Norsk politi varslet om etterlyst svensk IS-medlem

ETTERSØKT: Mutar Muthanna Majid er terrormistenkt og kan befinne seg i Norge.

ETTERSØKT: Mutar Muthanna Majid er terrormistenkt og kan befinne seg i Norge.

Politidirektoratet har varslet alle politidistriktene om å være oppmerksom på den terrormistenkte IS-tilhengeren som er ettersøkt av svensk politi.

19.11.15 11:14

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har sendt ut navn og bilde på mannen, som de mener skal ha planer om å gjennomføre et angrep i Europa.

Den etterlyste heter Mutar Muthanna Majid, og skal være medlem av terrorgruppen IS, ifølge Säpo. Han har reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige, ifølge svensk politi.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Sverige hevet trusselnivået - Norge satt i beredskap

Politidirektoratet (POD) bekrefter til Nettavisen at en melding er gått ut til alle distriktene.

– Politiet i Sverige har sendt ut en etterlysning av en person, denne etterlysningen er gått ut til norsk politi. Dette ble iverksatt for at politiet i Norge skulle være oppmerksom på ham. Meldingen er sendt ut til alle distriktene sier pressevakt i POD Vemund Aabø til Nettavisen.

Det var jakten på Majid som førte til at Sverige hevet trusselnivået til nivå fire av fem i går.

Trusselnivå fire betyr at det er ansett som «høy risiko» for at noen har mål og evner til å utføre terrorangrep.

Norsk politi er også i en forhøyet beredskapssituasjon, mandag besluttet POD og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) å iverksette deler av terrorplanverket.

– Trusler og oppfordringer fra blant annet IS kan påvirke enkeltpersoner eller små grupper til å gjennomføre terrorangrep. Denne vurderingen gjelder fortsatt. En viktig oppgave er å fortsette å følge med på ekstreme miljøer i Norge, uttalte PST-sjef Benedicte Bjørnland i en pressemelding onsdag.

– Involvert i terrorangrep i Europa

Säpo oppfordrer svenske politibetjenter som skulle treffe på Mutar Muthanna Majid om umiddelbart å ta kontakt med enheten som har utstedt arrestordre på mannen.

Ifølge NRK kan ikke norske myndigheter utelukke at mannen befinner seg i Norge.

Expressenn har fått tilgang til en melding som det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har sendt ut til politifolk som er involvert i jakten etter mannen. Den inneholder et bilde og opplysninger om mannen.

– Sikkerhetspolitiet er gjort kjent med at Mutar Muthanna Majid, som er medlem av IS, har reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige. Han er ifølge opplysninger involvert i planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa, heter det i politiets dokument.

Høynet trusselnivå

Videre oppfordrer Säpo politibetjenter som skulle treffe på Majid om umiddelbart å ta kontakt med enheten som har utstedt arrestordre på mannen. Dette for å vurdere ytterligere etterforsknings- eller tvangstiltak.

Ifølge Expressen tok svensk politi beslutningen om å ettersøke Majid allerede tirsdag kveld.

Onsdag økte Säpo beredskapsnivået i landet til fire av fem på grunn av «konkret etterretningsinformasjon».

Ifølge Aftonbladet , som har det samme bildet, er skal mannen være i 25-årsalderen og irakisk statsborger. Han skal ifølge avisen ha vært i Syria og kriget for IS og det skal være han som førte til at beredskapsnivået i Sverige ble hevet.

Säpo kommenterer ikke

Bildet av den ettersøkte mannen skal ha blitt «vasket», slik at bakgrunnen og andre identifiserbare elementer er fjernet. Dette fordi den mistenkte mannen ikke skal kunne avgjøre når eller hvor bildet ble tatt, dersom han skulle se det.

Säpo er tilbakeholdne med å offentlig gi informasjon om mannen og vil ikke bekrefte hans identitet eller at bildet av ham er det de har sendt til politiet.

De kan derimot bekrefte at det har kommet inn mange tips fra publikum.

– Det kommer hele tiden, sier vakthavende ved Säpos pressetjeneste, Hans Vikander, til nyhetsbyrået TT.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få en kommentar fra Säpo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.