– Han er norsk politikks fetter Anton, sier valgforsker Jonas Stein fra UiT.

– Han har vært ekstremt heldig, legger han til.

Skjelstad, som har tre perioder for Venstre i Nord-Trøndelag bak seg på Stortinget, var nemlig ute av tinget mandag kveld.

Les også: MDG-ordfører: – Vært for militante

Men det endret seg etter en opptelling av sent ankommende poststemmer i Nordland, tirsdag kveld, som førte til en nasjonal stollek som gjør at Skjelstad beholder nettopp stolen sin - i stortingssalen.

Skjelstad, som droppet valgvake på mandag for å dra på jakt ifølge Trønder-Avisa, tar ikke seieren på forskudd.

– Ingenting er sikkert før alt er sikkert. Nå venter jeg i spenning, sier han til Nettavisen.

– Går du med lykkeamulett?

– Jeg går ikke med lykkeamulett, men bruker å vinne på basarer.

Les også: Moxnes venter på Støre-telefon

Skjelstad bekrefter at han trodde tiden som rikspolitiker var over.

– Jeg takket av på valgnatta, men verden ser ut til å forandre seg.

Under 10.000 stemmer

Skjelstad har vunnet utjevningsmandatet i Nord-Trøndelag i 2005, 2013, 2017 og i 2021. I 2009 kom han ikke inn.

På fire valg har han til sammen kommet inn med 9638 stemmer. Etter at Nord-Trøndelag gikk ned til fem representanter fra 2013 har ingen kommet inn på et direktemandat med under 11.000 stemmer i ryggen.

Og det er derfor Stein sammenligner han med Fetter Anton.

Utjevningsmandatene er til for å gjøre fordelingen av mandater mer lik partienes nasjonale oppslutning - for alle som kommer over 4 prosent.

Les også: FNB bytter navn etter katastrofevalg

De som ligger nærmest et direktemandat har større sjanse for å få et utjevningsmandat, men Skjelstad har aldri kommet nært et direktemandat.

– Du har også andre eksempler, sier Stein om utjevningsmandatene.

– SVs Torgeir Knag Fylkesnes kom inn på et utjevningsmandat for tredje gang på rad i Troms, men han får det fordi han gjør veldig gode valg og akkurat ikke kommer inn.

Historisk avisforside

SV holdt på utjevningsmandatet i Nordland, men lå kun 337 stemmer unna et direktemandat. Det fikk de på grunn av poststemmene. Dermed fikk Rødt utjevningsmandatet i Nordland, og Høyre mistet et direktemandat.

Les også: KrF-veteran vil diskutere om partiets politikk er for konservativ

Dessverre kom nyheten for sent for avisa Fremover i Narvik, som allerede hadde gått i trykken - med Høyres Marianne Dobak Kvensjø på forsiden.

Men Kvensjø var allerede ut av Stortinget i det avisa ble levert hjemme hos leserne.

Forsiden kan minne om dette ikoniske bildet fra dagen etter det amerikanske presidentvalget i 1948, da republikaneren Thomas E. Dewey tapte et valg han var spådd til å vinne.

Så mye at avisa Chicago Daily Tribune, som støttet Dewey på lederplass, erklærte Dewey som vinner. Men da avisa kom på trykk var det klart at motkandidaten Harry Truman fikk fortsette som president.

Stollek

Opptellingen i Nordland, som gav Rødt utjevningsmandatet, gjorde at Rødt ble skyldig ett mandat nasjonalt, og dermed falt Hanne Lise Fahsing (R) ut i Nord-Trøndelag, og Skjelstad tok over hennes utjevningsmandat.

Les også: Derfor teller hvert eneste mandat – da SV, Frp, MDG og Høyre nesten forhindret dette vedtaket

Da hadde Høyre ett mandat for lite og Venstre ett for mye.

Dette ble rettet på i Akershus, hvor forsvarspolitiker og Høyre-veteran Hårek Elvenes fikk utjevningsmandatet for andre periode på rad. Denne gang på bekostning av Solveig Schytz (V), som må belage seg på nok en periode som Abid Rajas vararepresentant.

Sene poststemmer

Lise Wærnes Nilsen i Nordland fylkeskommune informerer Nettavisen om at det har vært mange sene poststemmer i år.

– Denne gangen har vi fått signaler fra kommunene om at det er et ganske stort volum i år.

Alle stemme som ankommer innen 17:00 dagen etter valget er nemlig gyldige. Det som ble telt opp på tirsdag var stemmer som ankom valgdagen og tirsdag morgen.

Blant annet 843 stemmer fra Bodø og 301 fra Narvik, i tillegg til stemmer fra de andre 39 kommunene i fylket.

Kommunene er nå ferdig å telle stemmer, mens fylket holder på med en kontrolltelling. Wærnes Nilsen sier at dette blir ferdig med tidligst fredag.

For å ta tilbake sitt andremandat i Nordland må Høyre ta igjen 94 stemmer på de andre partiene under denne fintellingen. Høyst usannsynlig, ifølge valgforsker Stein.

Dermed ser det med all sannsynlighet ut som at Skjelstad, Elvenes og Rødts Geir Jørgensen i Nordland er inne på Stortinget, mens Dobak Kvensjø, Fahsing og Schytz er ute.

Les også: Her er det nye Stortinget - se hvem som er valgt inn fra ditt distrikt

– Dette viser at utjevningsmandatene først og fremst handler om å ivareta partiene, forklarer Stein.

– Selv om man har lekt stolleken her, så har ikke styrkeforholdet mellom partiene endret seg. Høyre, SV, Rødt og Venstre har like mange mandater nå som de hadde i går. Det er fordi Norge har en ekstremt proporsjonal valgordning, så lenge man kommer over sperregrensa.