RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk programvare i stampe

Sist oppdatert:
Norsk programvarebransje står i stampe, og selskapene preges av lav omsetning. Søkeselskapet Fast og John M. Lervik er et av unntakene fra en ellers begredelig bransjeutvikling
Norsk programvarebransje har hatt en begredelig utvikling de siste åren. Blant de børsnotert programvareselskapene har den organiske veksten nærmest stoppet opp.

Et av eksemplene er Visma. Dagens programvaredel i Visma er resultatet av det gamle Visma Software og SPCS. Selskapet er forøvrig det største norske programvareselskapet, med en omsetning som analytikerne estimerer til 586 millioner kroner i 2002. Vismas programvareomsetning er på rundt 50 prosent av den totale omsetningen, antar vi.

Den lysende stjernen i norsk programvarebransje de siste årene har vært John M. Lerviks Fast. Fast er et av få som har klart å vokse kraftig i omsetningen. Selskapet er trolig også det norske programvareselskapet med største eksporttall utenfor Norden.

Fast forventes å nå en omsetning på 316 millioner kroner i 2002.

Den neste på listen er Une Amundsens SuperOffice. Selskapet har de siste årene slitt med å drøvtygge det svenske oppkjøpet Caesar og slitt med tøffe markedsforhold. I tillegg til dette er selskapet svært illikvid på Oslo Børs. Visma er også storaksjonær i SuperOffice.

Vi antar at 70 prosent av omsetningen til Norman er programvare. Dette gir selskapet kun en fjerdeplass i programvareomsetningen til de norske selskapene.

Applikasjonssalget til Software Innovation er på 311 millioner kroner i 2002, hvis vi antar en andel på 60 prosent av totalsalget. Vi tror imidlertid at lisenssalget kun er på 20 prosent, noe som fører Software Innovation langt nede på listen over norsk programvaresalg.

Totaltallet over norske børsnoterte programvareselskapers salg i innland og utland, viser at den norske programvarebransjen fortsatt er i peanøtt-størrelse i internasjonal sammenheng. Se tabell:I tabellen er programvareomsetningen til konsulentselskaper og driftsselskaper, som EDB, ikke inkludert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere