*Nettavisen* Nyheter.

Friske meninger

Norsk rasisme er et virus vi må bekjempe

Nicolai Østeby og Per Willy Amundsen.

AMUNDSEN-KRITISK: - Å være demonstrant betyr ikke for meg at man ikke bryr seg om koronaviruset, men at man ønsker å sette lys på et virus som er minst like farlig. Et virus vi har valgt å la spre seg så lenge mennesker har eksistert, og som vi fortsatt ser sprer seg i store deler av verden, skriver Nicolai Østeby. Foto: Farid Ighoubah (Nettavisen/privat)

Kanskje er det best å bare se vekk fra hva han mener om rasisme, men Per-Willy Amundsens uttalelser er såpass grove at de faktisk ikke kan stå ubesvart.

Av Nicolai Østeby (17), demonstrant og 1. nestleder for Agder Unge Høyre

Dette er en kommentar. Det er skribentens holdning som kommer til uttrykk.

Mens jeg og tusenvis av andre tok til gatene for å demonstrere mot rasisme og for George Floyd, tok Frp-politiker Per-Willy Amundsen til Facebook bak det trygge tastaturet sitt.

Den tidligere justisministeren påstår blant annet at demonstrantene «viser fingeren til alle som følger korona-reglene», og at «demonstranter roper ut om en rasisme som ikke eksisterer i Norge». Det er ikke bare avskyelig - det er direkte feil.

Les også: Skuespiller med voldsom kraftsalve mot Frp-topp: Nå tar saken en helt ny vending

Rasisme finnes

Rasisme finnes. For selv om politivold ikke er et stort problem i Norge sammenlignet med USA, finnes rasismen her også. Den finnes på gata, på bussen, på jobben, på skolen og hos politiet. Med andre ord: rasisme finnes overalt i Norge.

La meg komme med noen eksempler:

1. Hver fjerde elev (!) med minoritetsbakgrunn i Norge opplever regelmessig forskjellsbehandling og diskriminering. Flere elever skammer seg over egen etnisitet. De opplever mobbing og utestenging på grunn av hudfargen sin. Så jo, rasisme finnes i Norge, Per-Willy.

2. Å ha et utenlandsk navn gjør det 25 prosent mindre sannsynlig å bli kalt inn til jobbintervju. Tallet snakker for seg selv, men igjen - mennesker holdes utenfor på grunn av egen hudfarge og etnisitet. Så jo, rasisme finnes i Norge, Per-Willy.

Les også: - Vi er ikke rasister hele gjengen

3. Politiet straffer innvandrerungdom fra Oslo øst tre ganger hardere for bruk av cannabis enn ungdom fra Oslo vest. Til tross for at ungdom fra Oslo vest bruker dobbelt så mye cannabis. Igjen - mennesker behandles ulikt på bakgrunn hudfarge og etnisitet. Så jo, rasisme finnes i Norge, Per-Willy.

Demonstrasjoner er nødvendig

Disse eksemplene er noen få utvalgte tall fra Norges mørke rasismestatistikk.

Det er lett å se på dette som vonde tall - men det er viktig å huske at tallene representerer ekte mennesker. Mennesker som i verdens frieste land opplever å bli fratatt friheten, og bli forskjellsbehandlet på grunn av hudfarge og etnisitet.

Les også: Frp-politiker: «Jeg er en jævla rasist»

Derfor er ikke demonstrasjonene bare viktige, de er helt nødvendige.

For så lenge Per-Willy Amundsen og andre politiske ledere velger å ignorere rasismens eksistens i Norge, blir det min generasjons fordømte plikt å si i fra.

Rasisme og korona er farlige virus

Koronaviruset skremmer mange i Norge, det inkluderer også meg selv. Men rasisme er også fryktelig skremmende, noe veldig mange var enige i under demonstrasjonene.

Rasisme er også et virus som sprer seg raskt, og det tar liv. Det vet vi så altfor godt.

Å være demonstrant betyr ikke for meg at man ikke bryr seg om koronaviruset, men at man ønsker å sette lys på et virus som er minst like farlig. Et virus vi har valgt å la spre seg så lenge mennesker har eksistert, og som vi fortsatt ser sprer seg i store deler av verden.

Les også: Frp mener Norge er på full fart dit Sverige er: Vil ta drastisk grep

Det burde ikke koste så mye

Skal vi bekjempe rasisme må vi angripe det på samme måte som vi angrep koronaviruset - sammen.

Hvis vi sammen krever handling mot rasisme av politikere som Amundsen og andre, kan vi bekjempe det. Hvis vi sammen står opp mot urettferdighet hvor enn vi ser det - kan vi endre hverdagen for mennesker som ikke ber om noe mer enn lik behandling og like muligheter.

For vi er sterkest når vi står sammen.

Det har korona bevist, og det beviser også demonstrasjonene. Selvfølgelig kan vi bekjempe rasisme, men det krever at noen sier i fra. Vi ber om noe så grunnleggende som like muligheter og rettferdighet for alle.

Det burde ikke koste så mye av verdens frieste land.

Her kan du følge koronakrisen i Nettavisens direktestudio

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag