RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk reder slår seg konkurs

Sist oppdatert:
Skipsreder Axel C. Eitzen slår selskapet Era konkurs etter krav på 186,9 millioner fra den estiske stat.
4. april avsa voldgiftsretten dom som påla selskapet Era å betale 186,9 millioner kroner pluss saksomkostninger til den estiske stat.

Kravet var basert på en garanti gitt av skipsrederens selskap i forbindelse med kjøp av aksjer i det estiske Esco i 1999. Selskapet var statlig før oppkjøpet av skipsreder Eitzen.

Axel C. Eitzen er til daglig konsernsjef i det børsnoterte rederiet Camillo Eitzen og Co, som driver med bulk-, gass- og kjemikalieskip.

Esco var blant annet eier av fergen «Estonia», som havarerte høsten 1994. Ulykken kostet 852 mennesker livet. Dette selskapet overtok en større eierandel i Estonian Shipping Company i 1997. Selgeren var den estiske staten, som ønsket å privatisere rederiet. Kjøpesummen ble oppgitt til 370 millioner kroner.

I 1990 etablerte skipsrederen Tschudi & Eitzen, som i dag eies av Tschudi Shipping Company og Eitzen Invest med halvparten hver. Selskapet skiftet navn til Era i februar 2004. Styreformann er Axel C. Eitzen og daglig leder er Felix H. Tschudi. De begjærte seg selv konkurs i midten av mai i år som følge av kravet.

- Era har lenge hatt en sak gående med den estiske stat om en garanti de har gitt ved en tidligere anledning. Era ble dømt til å stå for denne garantien. Nå begjærer selskapet seg konkurs, sier bobestyrer Kjell Dagestad til NA24.

Han understreker at det ikke er noen form for kritikk mot selskapet og skiftesamlingen vil gå som normalt på mandag.

Verken Axel C. Eitzen eller Felix H. Tschaudi var tilgjenglig for kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere