Norsk-russisk nynazist kriger i Øst-Ukraina

Illustrasjonsfoto: En ukrainsk soldat avbildet nær Donetsk i september 2014.

Illustrasjonsfoto: En ukrainsk soldat avbildet nær Donetsk i september 2014. Foto: Gleb Garanich (Reuters / NTB Scanpix)

En norsk-russisk 27-åring, som er bosatt i Tønsberg, kjemper på prorussisk side i Øst-Ukraina. Mannen er tilknyttet det norske nynazistmiljøet.

10.09.14 06:16

Mannen, som opprinnelig er russisk, har bodd i Norge i minst åtte år. Nå deler han bilder og videoer fra kamphandlinger i Ukraina på sosiale medier, skriver Klassekampen.

Videoene skal være fra området rundt Luhansk og viser flere hardt skadde ukrainske soldater og minst én person som er drept. I en av videoene vises mannen i kamp mot den ukrainske Aidar-bataljonen, som er en fascist-gruppe som kjemper mot de prorussiske opprørerne, skriver avisen.

I Norge har han bakgrunn fra det norsk-russiske nynazistmiljøet.

– Dersom det viser seg at personer fra det høyreekstreme miljøet drar til konfliktområder som for eksempel Ukraina, er det selvfølgelige interessante opplysninger for PST, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til avisen.

Han sier at PSTs vurdering av trusselen fra ytre høyre kan bli endret dersom det viser seg at personer fra det høyreekstreme miljøet deltar i kamphandlinger.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.