*Nettavisen* Nyheter.

Norsk skip har ankommet søkeområdet

Høeghs NIS-registrerte bilskip «Høegh St.Petersburg», på vei fra Sør-Afrika til Australia, er to ganger siden 18. mars blitt bedt om å endre planlagt kurs og delta i søket etter Malaysian Airlines 370, vest av Australia. Foto: Beredskapssekretariatet, Norges Rederiforbund

Det norske skipet ankom søkeområdet torsdag formiddag.

20.03.14 14:48

(Nettavisen/NTB): Australske myndigheter har torsdag opplyst at de har funnet gjenstander i havet som kan stamme fra det savnede malaysiske passasjerflyet med 239 mennesker om bord.

Et norsk skip tilhørende Höegh Autoliners er blitt bedt om å delta i søket etter det savnede passasjerflyet.

- Vi kan ikke gjøre annet enn å bekrefte at vi har fått en anmodning fra australske myndigheter om å delta i letearbeidet i det aktuelle området sør i Det indiske hav, sier Olav Sollie i Höegh Autoliners til Nettavisen.

- Det nærmeste skipet
- Slik vi forstår det, er vi det nærmeste skipet, og har nå ankommet det aktuelle området, sier Sollie.

Mest sannsynlig dreier det seg om området der australske myndigheter har gjort funn av potensielle vrakdeler.

- Nå blir det spennende å se om det er noe å finne, sier han.

Skipet Höegh St. Petersburg var på vei fra Sør-Afrika til Australia da rederiet fikk anmodningen om å endre kurs for å delta i det verdensomspennende søket.

Begynte søket klokken 09
Norges Rederiforbund bekrefter overfor Nettavisen at det norske skipet er i det aktuelle søkeområdet. Dette er andre gang denne uken at det norskregistrerte bilskipet, «Høegh St.Petersburg», har endret planlagt kurs for å delta i søket etter mulige vrakdeler.

- Fra klokken 09.00 torsdag formiddag norsk tid, begynte skipet søket i dette området. Skipet holder normalt16-19 knop, og holder man den farten, vil ett sveip ta cirka fire timer. Men dette kan selvsagt ta mer tid, sier avdelingsdirektør og leder for Beredskapssekretariatet i Norges Rederiforbund, Haakon Svane, til Nettavisen.

- Det aktuelle søkeområdet er cirka 60 nautiske mil langt, og befinner seg omtrent 2260 kilometer sørvest av Perth, sier Svane.

- Vi håper søket kan bidra til å klargjøre hva som skjedde med flyet og passasjerene, sier han.

Biltransportskipet, som har et mannskap på 20 filippinere, var på vei fra Port Louis i Det indiske hav til den australske byen Melbourne da det ble omdirigert.

Ved 14-tiden norsk tid melder australske myndigheter at søket er avsluttet for dagen. Det norske skipet fortsetter et begrenset søk med lyskastere.

Kan ta flere dager
Dersom de to gjenstandene som er observert i Indiahavet, blir funnet, vil det ta to-tre dager å kunne endelig fastslå om de stammer fra det savnede malaysiske flyet.

- Når eller hvis de to gjenstandene blir funnet, vil det kunne ta to til tre dager å få fastslått om de stammer fra det savnede flyet, sier den australske forsvarsministeren David Johnston i en uttalelse.

Troverdig spor
Malaysiske myndigheter kaller gjenstandene som er oppdaget sørvest for Australia for et troverdig spor, men presiserer at det ikke er sikkert at de stammer fra det savnede flyet.

På en pressekonferanse i Kuala Lumpur torsdag, sa Malaysias transportminister Hishammuddin Hussein at søket intensiveres rundt stedet der de to gjenstandene er observert.

- De to gjenstandene som er synlig på satellittbilder, er et troverdig spor, men det er ikke sikkert at gjenstandene tilhører flyet, forteller Hussein.

Ikke bekreftet
Han understreket videre at det heller ikke bekreftet at gjenstandene kommer fra noe fly i det hele tatt, da det ofte kan være gjenstander som fraktes over store avstander med havstrømmene.

Hussein opplyste videre at flere fly og skip, både marinefartøy og sivile skip, er omdirigert til området der gjenstandene er funnet, men at søket også fortsetter i de andre leteområdene, inkludert korridoren i nordlig retning.

- Vi fortsetter letingen så lenge det er håp om å finne noe, sa Hussein.

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.