Norsk skole i Brussel stengt: - Greit å være føre var

En soldat står vakt på Grand Place i Brussel søndag. Mandag morgen er beredskapen fortsatt høy i Belgias hovedstad (NTB).

En soldat står vakt på Grand Place i Brussel søndag. Mandag morgen er beredskapen fortsatt høy i Belgias hovedstad (NTB). Foto: Yves Herman (Reuters)

Den norske skolen er blant de mange skolene i Belgia som holder stengt grunnet terrorfaren.

23.11.15 12:16

Belgiske myndigheter fortsetter mandag den intense jakten på mulige terrorister i hovedstaden Brussel. Politiet frykter at den eneste overlevende Paris-terroristen, Salah Abdelsalam, oppholder seg i Brussel og planlegger nye angrep.

Universiteter, skoler, barnehager og T-banen i hovedstaden holder stengt mandag. Den norske skolen i Brussel, som har 46 elever, holder også stengt som følge av terrortrusselen i Belgia.

- Vi holder ikke stengt fordi det er en direkte eller indirekte trussel mot skolen som sådan, så vi gjør ikke dette ut fra engstelse eller angst. Vi gjør det for sikkerhets skyld og fordi det er greit å være føre var, sier rektor Karin Steinum Graham til Nettavisen.

Skolen ligger i Waterloo kommune, som er omtrent en 20 minutters lang kjøretur unna Brussel.

- Elevene har det bra
Det er foreløpig uklart om skolen holder stengt tirsdag. Steinum Graham sier de tar én dag om gangen, og forholder seg til råd fra de lokale myndighetene.

- Elevene har det bra. Vi hadde åpent på fredag, og da var alt greit. Vi har hatt samtaler om det som skjedde i Paris, og vi har meget ressurssterke foreldre som er flinke til å følge opp barna, sier rektoren.

22 aksjoner i helgen
Sikkerhetsberedskapen i Brussel holdes på høyeste nivå for tredje dag på rad, mens i resten av landet er beredskapen på nest høyeste nivå. Belgisk politi pågrep 16 personer i 22 aksjoner i løpet av helgen.

Steinum Graham sier hun ikke merker spesielt mye til det enorme sikkerhetsoppbudet som preger den belgiske hovedstaden.

- Jeg bor på landet seks mil sør for Brussel. Der merker vi ingenting. Men jeg merket det veldig godt på trafikken i dag. Normalt bruker jeg halvannen time inn til Brussel, mens i dag brukte jeg 45 minutter. Så det var annerledes, sier Steinum Graham.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den norske skolen i Brussel har 46 elever. Foto: Den norske skolen i Brussel

- Spesiell stemning
Steinum Graham understreker at det er en spesiell stemning i Brussel.

- Det er ikke hyggelig. Jeg har kolleger som bor inne i Brussel. Og de prøvde å holde seg innendørs på lørdag. Men det ble for kjedelig, så de dro ut. Og det var god stemning der de var, sier rektoren.

Terrormistenkte Abdelsalam skal ifølge flere lokale medier ha blitt sett av vitner i Brussel etter terrorangrepet i Paris. Søndag kveld kom det også meldinger om at terroristen skal ha blitt observert i en BWM i byen Liège. Men han skal ha kommet seg unna og kjørt i østlig retning mot Tyskland, skriver avisen Dernière Heure.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.