*Nettavisen* Nyheter.

Norsk soldat alvorlig såret i Afghanistan

Foto: Stephen Olsen (Forsvaret)

Norsk base ble angrepet fra flere kanter.

17.07.10 14:29

Én norsk soldat fra mentorbidraget (OMLT) ble såret under et granatangrep mot fremskutte feltbasen i Ghormach i Nord-Afghanistan i går kveld, melder forsvaret i en pressemelding.

Alvorlige splintskader
Soldaten skal ha fått splintskader, og ble operert på feltsykehuset Meymaneh i natt - og skal senere ha blitt flydd til det tyske sykehuset i Camp Marmal i Mazar-e Sharif for videre behandling.

- Han er alvorlig skadet, men stabil - og vi har fått beskjed om at han er utenfor livsfare, sier Oberstløytnant John Espen Lien, kommunikasjonssjef, Forsvarets operative hovedkvarter, til Nettavisen.

Del av en rådgivende styrke
Lien kan ikke si noe om alder på personen foreløpig, men bekrefter at soldaten var en del av en rådgivende gruppe.

- Vi har en del personer som driver med rådgivning til de Afghanske styrkene. De var da i den fremskutte feltbasen, der både norske, amerikanske og afghanske styrker holder til, sier Lien.

Angrep med «bazooka»
Det var klokken 23.04 i går kveld afghansk tid, 20.34 norsk tid, at opprørere angrep den norsk-afghanske feltbasen i Ghormach i Faryab-provinsen med rakettdrevne granater (RPG). Det ble registrert to nedslag i feltbasen, fulgt av beskytning med håndvåpen fra opprørerne.

Angrepene kom fra nord, nordøst og sør for basen, og skal ha fortsatt utover natten - og flere raketter skal ha truffet basen etter de to første nedslagene.

- Vi vet ikke hvor mange som angrep, det var mørkt. Men det ble brukt både håndvåpen av forskjellige slag, i tillegg til rakettdrevne granater - det man i gamle dager kalte bazooka, sier Lien.

Forsvarte seg gjennom natten
Lien kan ikke si noe om hva som skjedde med angriperne.

- Det var fokus på å forsvare seg, og det ble skutt opp en del lysbluss ut over natten for å gjøre det vanskeligere for dem, sier Lien.

Ingen soldater skal ha blitt drept i angrepet.

Hendelsen skjer knappe tre uker etter at fire norske soldater ble drept av en veibombe i landet.

To britiske soldater drept
Det britiske forsvaret melder på sine hjemmesider at to britiske soldater har blitt drept i to andre angrep i landet lørdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.