Norsk-svensk fjellkjede har fått navn

Oslo (NTB): Den 1.300 kilometer lange fjellkjeden fra Rogaland i sør til Finnmark i nord, har hittil vært navnløs. Nå døpes den Nordryggen. Litt merkelig, mener svenskene, som lenge har hatt et navn på fjellene.

14.09.13 19:20

I alle år har den norsk-svenske fjellkjeden som omfatter kjente fjellområder som Hardangervidda, Jotunheimen, Rondane, Trollheimen, Saltfjellet, Okstindane og Lofoten, vært navnløs. I år har det vært arrangert en navnekonkurranse for å få satt navn på fjellkjeden, og 5.000 forslag ble sendt inn.

At Nordryggen gikk av med seieren, er et godt valg, synes navneforsker Tor Erik Jenstad ved NTNU. Han påpeker at navnet er nylaget, men godt kunne vært et tradisjonelt navn.

- Nordryggen står trygt rotfestet i norsk navnetradisjon og beskriver lokaliteten som skal navnsettes. Det er dannet etter et velkjent mønster, der sisteleddet, i dette tilfellet - ryggen, som forteller hva slags lokalitet det er snakk om, sier Jenstad.

Den svenske geologen Mike Stephens stiller seg på sin side litt undrende til det hele. På svensk har fjellkjeden nemlig lenge hatt et offisielt navn - Skanderna.

- I Sverige har den et navn, så dette er litt merkelig, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.