Norsk sykehuskjøkken stengt igjen

Stavanger (NTB): En stikkprøve i juni avslørte graverende forhold ved et norsk sykehuskjøkken. Varer utgått på dato, dårlig hygiene og manglende forståelse av smittefare var blant årsakene da Mattilsynet måtte stenge kjøkkenet umiddelbart.

Det var EFTAs overvåkingsorgan ESA som foretok inspeksjonen som avslørte de alvorlige manglene ved hygienen. Sykehuskjøkkenet lager mat til rundt 600 pasienter. Funnene førte til at Mattilsynet stengte kjøkkenet umiddelbart.

I rapporten fra ESA heter det at forholdene ved sykehuskjøkkenet bar preg av mangelfull forståelse for smittefare. Det verste mangelpunktet var at det ble funnet umerkede produkter, produkter utgått på dato og produkter som ikke var ment for frysing i en fryser hos virksomheten. I tillegg påpekes det i rapporten at den generelle hygiene var dårlig og at det blant annet var mye fluer på kjøkkenet. Mat ble tilberedt ved siden av oppvaskkummene, utstyr var rustent, gammelt og av feil materiale.

Mattilsynets representant sørget for at all matlaging ble midlertidig stanset, hygieniske tiltak gjennomført og all mat i den aktuelle fryseren destruert.

ESA opplyser at de også i 2007 fant mangler i hygienekontrollen ved det samme sykehuskjøkkenet. Norge varslet da at ESAs inspeksjon ville bli fulgt opp med flere tiltak, inklusive oppfølging av kjøkkenet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.