Gå til sidens hovedinnhold

Norsk temperaturbrikke viser holdbarhet på mat

Oslo (NTB): En ny norsk oppfinnelse kan hjelpe forbrukerne til å avgjøre holdbarheten på mat i butikkene.

Holdbarhetsindikatoren Keep-it som er utviklet ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i Ås, er festet til matvaren fra den forlater produsent til den åpnes hjemme på kjøkkenet. Den lille temperaturbrikken viser en riktigere holdbarhet enn den tradisjonelle datostemplingen ved å måle både tiden og temperaturen maten utsettes for.

Det betyr at indikatoren som sitter utenpå emballasjen på selve matvaren, teller ned antall dager til holdbarheten er ute.

- Det er åpenbart behov for et slikt hjelpemiddel. To varer av samme type med lik forbruksdato kan ha vært oppbevart svært forskjellig, den ene for varmt og den andre i riktig temperatur, sier professor Brit Salbu, professor i kjemi ved UMB i Ås, til NTB. Hun har vært med i utviklingen av den nye holdbarhetsindikatoren som i første omgang skal festes på kjøttdeigprodukter fra Nordfjord Kjøtt.

Kjøttdeig er en matvare som lett påvirkes av temperaturforskjeller. Tradisjonell datostempling med «Siste forbruksdag» er i dag basert på antatt holdbarhet ved en gitt kjøletemperatur, som regel 4 grader. (©NTB)

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget