Gå til sidens hovedinnhold

Norsk toppdiplomat trosset UD - skrev omstridt brev til korrupsjonsanklagd milliardær

Diplomat Tor Wennesland trosset UDs råd om ikke å skrive omstridt anbefalingsbrev til den korrupsjonsanklagede milliardæren Dan Gertler.

I 2019 skrev Wennesland et brev om Gertlers rolle i å få Joshua French til Norge. I brevet ble den omstridte israeleren roset, ifølge Dagens Næringsliv.

Brevet var skrevet i Wenneslands private kapasitet, men inneholdt Utenriksdepartementets brevhode. Det skjedde fire år etter at Wennesland, som tidligere var Norges ambassadør til Egypt, var ferdig med Kongo-oppdraget. French kom hjem i mai 2017.

Dokumentet er også blitt benyttet av Gertler til å slå tilbake mot anklager om korrupsjon.

Dukket opp i Europaparlamentet

Dagens Næringsliv skrev at brevet dukket opp i forbindelse med en prosess i Europaparlamentets underkomité for menneskerettigheter i fjor høst. Underkomiteen rettet søkelys mot aktiviteten til Gertler. Han er blant annet anklaget for korrupsjon og hvitvasking.

SV-leder Audun Lysbakken har stilt et skriftlig spørsmål til utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) hvor han ber statsråden redegjøre for om hvorvidt det har vært kontakt mellom Utenriksdepartementet og den korrupsjonsanklagede milliardæren Dan Gertler etter 2017.

Les også: Ny bok: Shimon Peres hjalp Joshua French hjem

Trosset UD

I besvarelsen kommer det fram at toppdiplomaten Tor Wennesland trosset utenriksråden (som er UDs øverste byråkratiske leder), og sendte anbefalingsbrevet likevel.

«Wennesland tok kontakt med utenriksråden i desember 2019 med spørsmål om han kunne sende et slikt brev. Utenriksrådens vurdering var at et brev med et slikt innhold ikke ville være tjenlig for norske interesser, og det var en vurdering jeg delte. Utenriksrådens beslutning ble meddelt Wennesland skriftlig. Utenriksdepartementet var ikke kjent med at det likevel ble sendt et slikt brev, før det kom en henvendelse fra Europaparlamentet 26. januar 2021, i tråd med deres rutiner ved innsynsbegjæringer,» skriver Eriksen Søreide i det skriftlige svaret.

«Utenriksdepartementet har gjort Europaparlamentet oppmerksom på at brevet ikke er utstedt fra norske myndigheter, og at vi ikke innestår for innholdet. Dette vil også bli fulgt opp. I tillegg vil vår ambassade i Tel Aviv ta kontakt med Gertler for å gi beskjed om at brevet ikke kan benyttes, da det ikke er utstedt av norske myndigheter. Utenriksdepartementet vil også fortløpende vurdere om det er andre som bør varsles,» skriver Eriksen Søreide.

Les også: Tor Wennesland blir FNs Midtøsten-utsending

Beklager brevet

Det er ikke kjent hvorfor Wennesland skrev brevet, som ble skrevet mens han jobbet som Norges spesialrepresentant til fredsprosessen i Midtøsten.

- I etterpåklokskapens klare lys fremstår det som urutinert å sende private brev påført UDs brevhode. Enn mer; Det samme gjelder det i det hele tatt å skrive private (ikke hemmelige) brev om saker man har vært inne i. Dette er noe man ikke gjør, skriver Wennesland til DN.

- Dette burde jeg – av alle – refleksmessig unngått, og beklager dette reservasjonsløst overfor UD. Jeg kommer til å følge saken opp på passende måte, fortsetter han.

Like før jul ble Wennesland utnevnt til FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten.