Sveriges migrasjonsminister Heléne Fritzon snudde på hælen og ville likevel ikke møte innvandrings- og integreringsministeren Sylvi Listhaug (Frp) i Stockholm tirsdag.

Fritzon meldte pass mens Listhaug satt på flyet, og sjelden har noe gitt den norske statsråden så mye oppmerksomhet.

- Ble advart

Svenske Aftonbladet siterer en anonym UD-kilde på at den svenske regjeringen ble advart før Listhaug-besøket.

Kilden i Det svenske utenriksdepartementet opplyser at den norske regjeringen tok kontakt og advarte mot at besøket kanskje hadde feilaktig hensikt og ba om unnskyldning på forhånd.

Advarselen skal ha kommet i slutten av forrige uke.

Norsk UD: - Helt uforstående

Aftonbladet har ikke fått noen tilsvar fra den norske regjeringen.

Nettavisen har vært i kontakt med Statsministerens kontor (SMK) for en kommentar til påstandene fra Aftonbladet.

– Statsministerens kontor har ikke hatt noe kontakt med svenske myndigheter, sier kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor, Trude Måseide, til NTB.

- Det kjenner jeg ikke til og det gjør heller ingen andre i regjeringen, sa Listhaug til den fremmøtte pressen da hun ble konfrontert med påstandene.

UD: - Helt uforstående

Saken skal også være helt ukjent for UD.

– Fra Utenriksdepartementet stiller vi oss helt uforstående til oppslaget om kontakt mellom norsk og svensk UD for å advare mot eller unnskylde Listhaugs besøk, sier pressetalsperson Frode O. Andersen i UD i en pressemelding.

UD, gjennom ambassaden i Stockholm, har bistått Justisdepartementet i planleggingen og gjennomføringen av besøket.

- Listhaugs besøk ble ikke berørt i samtalene mellom utenriksminister Margot Wahlstrøm og utenriksminister Børge Brende i forbindelse med det nordisk-baltiske møtet som fant sted i Oslo på fredag, sier Andersen.

- Dumt av Fritzon

Aftonbladet-kommentator Lena Mellin skriver at det var dumt av Fritzon å avlyse det lenge planlagte møtet med Listhaug.

«Det var dumt. Det gir bare ytterligere grobunn for Listhaugs bisarre bilde av Sverige,» skriver hun.

- Kalkulert og politisk

«Det er ingen tvil om at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) drar til Sverige for å skape blest om svenske problemer med innvandring og integrasjon - og løfte temaet inn i norsk valgkamp,» skriver sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum - og fortsetter:

«Det kan den sosialdemokratiske svenske regjeringen like eller mislike. Men det er normal høflighet å gjennomføre møter man frivillig har avtalt. Å kansellere i siste øyeblikk fremstår kalkulert og politisk, særlig når begrunnelsen til nå er vag.»

Har du sett denne videoen?