Gå til sidens hovedinnhold

Norsk UD avviser Listhaug-påstander

Norsk UD stiller seg helt uforstående til oppslaget om kontakt mellom norsk og svensk UD for å advare mot eller unnskylde Listhaugs besøk.

Sveriges migrasjonsminister Heléne Fritzon snudde på hælen og ville likevel ikke møte innvandrings- og integreringsministeren Sylvi Listhaug (Frp) i Stockholm tirsdag.

Fritzon meldte pass mens Listhaug satt på flyet, og sjelden har noe gitt den norske statsråden så mye oppmerksomhet.

- Ble advart

Svenske Aftonbladet siterer en anonym UD-kilde på at den svenske regjeringen ble advart før Listhaug-besøket.

Kilden i Det svenske utenriksdepartementet opplyser at den norske regjeringen tok kontakt og advarte mot at besøket kanskje hadde feilaktig hensikt og ba om unnskyldning på forhånd.

Advarselen skal ha kommet i slutten av forrige uke.

Norsk UD: - Helt uforstående

Aftonbladet har ikke fått noen tilsvar fra den norske regjeringen.

Nettavisen har vært i kontakt med Statsministerens kontor (SMK) for en kommentar til påstandene fra Aftonbladet.

– Statsministerens kontor har ikke hatt noe kontakt med svenske myndigheter, sier kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor, Trude Måseide, til NTB.

- Det kjenner jeg ikke til og det gjør heller ingen andre i regjeringen, sa Listhaug til den fremmøtte pressen da hun ble konfrontert med påstandene.

UD: - Helt uforstående

Saken skal også være helt ukjent for UD.

– Fra Utenriksdepartementet stiller vi oss helt uforstående til oppslaget om kontakt mellom norsk og svensk UD for å advare mot eller unnskylde Listhaugs besøk, sier pressetalsperson Frode O. Andersen i UD i en pressemelding.

UD, gjennom ambassaden i Stockholm, har bistått Justisdepartementet i planleggingen og gjennomføringen av besøket.

- Listhaugs besøk ble ikke berørt i samtalene mellom utenriksminister Margot Wahlstrøm og utenriksminister Børge Brende i forbindelse med det nordisk-baltiske møtet som fant sted i Oslo på fredag, sier Andersen.

- Dumt av Fritzon

Aftonbladet-kommentator Lena Mellin skriver at det var dumt av Fritzon å avlyse det lenge planlagte møtet med Listhaug.

«Det var dumt. Det gir bare ytterligere grobunn for Listhaugs bisarre bilde av Sverige,» skriver hun.

- Kalkulert og politisk

«Det er ingen tvil om at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) drar til Sverige for å skape blest om svenske problemer med innvandring og integrasjon - og løfte temaet inn i norsk valgkamp,» skriver sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum - og fortsetter:

«Det kan den sosialdemokratiske svenske regjeringen like eller mislike. Men det er normal høflighet å gjennomføre møter man frivillig har avtalt. Å kansellere i siste øyeblikk fremstår kalkulert og politisk, særlig når begrunnelsen til nå er vag.»

Les også

Svensk minister spente ben på Sylvi Listhaug

Har du sett denne videoen?

Kommentarer til denne saken