*Nettavisen* Nyheter.

Norsk ungdom vil liberalisere bioteknologi-politikken

Norsk ungdom går lengre enn både Bioteknologirådet og alle de politiske partiene.

Oslo (NTB): Norsk ungdom sier ja til surrogati, gentesting og DNA-register, viser en undersøkelse utført blant 1.000 ungdommer.

Over 1.000 elever fra 62 klasser i 17 fylker har deltatt i undersøkelsen i prosjektet Ungdommens bioteknologiråd.

Svarene viser at de unge sier ja til betalt surrogati. De sier ja til gentesting av barn, men ikke for å kartlegge egenskaper som ikke har med sykdom å gjøre.

Videre sier ungdommen ja til frysing av egg til ikke-medisinsk bruk, ja til DNA-register, og ja til assistert befruktning for enslige kvinner, skriver Vårt Land.

Helseminister Bent Høie (H) og Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen mottok fredag en presentasjon av ungdommens syn på bioteknologi.

På spørsmål om Høie frykter ytterligere liberalisering når ungdommene er gamle nok til å styre samfunnet, svarer han:

– Det kan godt være, eller så kan det hende de endrer standpunkt etter hvert.

Ungdomsforsker Viggo Vestel ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) er overrasket over tallene i undersøkelsen. Han mener at ungdomsgenerasjonen på nesten alle områder har nærmet seg voksengenerasjonen, men konstaterer at det ikke skjer i bioteknologispørsmål. Han mener det kan ha sammenheng med at unge har større fortrolighet og tiltro til teknologisk utvikling, men det kan også hende at de unge ikke har tatt inn over seg kompliserte problemstillinger som berører etikk, mener han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.