RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske 15-åringer føler seg tykke

Sist oppdatert:
Unge norske jenter mener de veier for mye, og mange hopper over både frokosten og skolemåltidet.

(SIDE2): I en ny norsk studie har ungdom svart på spørsmålet «hva synes du om kroppen din?»: 50 prosent av jentene på 15 år svarer at de synes de er for tykke, mens 41 prosent av jentene på 13 år, og 24 prosent av jentene på 11 år svarer det samme.

Blant guttene er svarprosenten henholdsvis 23 prosent blant 15-åringene og 13-åringene og 18 prosent blant 11-åringene, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Omtrent 4.700 unge her hjemme har deltatt i undersøkelsen, som er utført ved HEMIL-senteret ved Universitetet i Bergen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Ikke fornøyde
Svaralternativene ungdommene har kunnet velge mellom er «altfor tykk», «litt for tykk», «omtrent passe størrelse», «litt for tynn» eller «altfor tynn». De fleste som synes de er for tykke sier «litt for tykk», men blant de 15-årige jentene svarer ni prosent «altfor tykk», og det samme gjelder 13-årige jenter med 9 prosent.

Bare 40 prosent av de 15-årige jentene mener de er omtrent passe størrelse, mens blant guttene sier 58 prosent det samme.

Det er flere ungdommer som mener de er for tykke, sammenlignet med hva slags kroppsmasseindeks (KMI) de har. KIMI, på engelsk Body Mass Index (BM), brukes som et objektivt mål for å vurdere totalt kroppsfett.

BMI-VERDIER:
BMI på under 18,5 = undervektig.
BMI på mellom 18,5 og 24,9 = normal kroppsvekt.
BMI på mellom 25 og 29,9 = overvektig.
BMI på 30 og over = fedme.
BMI på 35 – 39,9 = fedme, klasse II.
BMI på 40 og over = fedme, klasse III (ekstrem fedme).

(Kilde: Wikipedia)

- Blant jentene på 15 år er det bare 8 prosent som faller inn under kategorien overvektig eller feit. Det står i sterk kontrast til hvor mange som opplever at de er tykke, og det er til bekymring at mange unge jenter spesielt ikke er fornøyd med kroppen sin til tross for at BMI ikke er for høy, sier førsteamanuensis Oddrun Samdal ved HEMIL-senteret ved Universitetet i Bergen til ANB.

I undersøkelsen kommer det også fram at mange unge hopper over både frokost og skolemåltid. At ungdommer mener de er for tykke uten at det er riktig kan bli uheldige atferdsmønstre knyttet til spising, mener Samdal.

Unge slanker seg
I januar skrev Side2 at 20 prosent av alle gutter og jenter mellom 8-24 år har slanket seg. Det er flest slankere i Oslo, hvor hele 26 prosent har slanket seg, mens i Nord-Norge er det færrest barneslankere med 14 prosent.

- Det er viktig å fokusere på at barn ikke skal slankes, sa klinisk ernæringsfysiolog Olga Vea ved barneavdelingen på Ullevål universitetssykehus i forbindelse med slanketallene i den da nye undersøkelsen.

LES MER: 73.000 barn slanker seg

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere