*Nettavisen* Nyheter.

Norske Alexander (29) er midt i krigssonen

Foto: STR (Ap)

- Det hadde vært unormalt å være her uten å føle noe som helst frykt, sier nordmannen.

15.05.11 15:31

Den libyske byen Misrata har vært under angrep fra Muammar al-Gaddafis styrker i to måneder. Misrata er Libyas tredje største by og er opprørernes viktigste skanse vest i landet.

Byen med om lag 500.000 innbyggere er totalt isolert fra omverden, og opplever daglige bombardement.

Norske Alexander Buchmann (29) befinner seg i Misrata hvor han jobber med logistikk for Leger Uten Grenser. Han forteller om sterke inntrykk fra den krigsherjede havnebyen.

- Først og fremst så er det veldig tøft for sivilbefolkningen. Vi hører mange historier og får høre om mange skjebner. Det er mange tøffe inntrykk og grusomme historier. Hovedinntrykket er at sivilbefolkningen her har det veldig tøft og vanskelig nå, sier Alexander Buchmann til Nettavisen på satellittelefon fra Misrata.

Kidnappede leger
Han blir imponert over hvordan lokale leger står på for å hjelpe sine medmennesker i nød.

- Det er forskjellige historier om leger som har jobbet døgnet rundt de siste 70 dagene, samtidig som at de selv har vært kidnappet i en periode, eller at faren deres har vært kidnappet mens de jobber døgnet rundt for å hjelpe sitt eget folk. Det er enorme stå på-historier, sier han.

Ifølge Human Rights Watchs avdeling i Libya, har minst 1000 mennesker blitt drept i Misrata og 3000 skadd. De aller fleste er sivile.

- Man hører historier om mennesker som har mistet hele familier som følge av bombeangrep, sier Buchmann.

Hjelper med krisekirurgi
Byen er omringet av Gaddafis stryker, og dette gjør det svært vanskelig for internasjonale hjelpearbeider å ta seg inn til byen. På nåværende tidspunkt er det kun Leger Uten Grenser som har internasjonale helsearbeidere til stede i krigssonen.

- Vi har et team på 22 stykker og vi hjelper med krisekirurgi ved to sykehus i byen, samtidig som vi driver en mindre klinikk med en barneavdeling og fødeavdeling, sier Buchmann.

Misratas sykehus har manglet livsnødvendige forsyninger som medisiner og medisinsk utstyr, og ikke minst kirurgisk ekspertise. Men med hjelp av internasjonale hjelpeorganisasjoner har byen fått bedre tilførsel av forsyninger.

- Siden vi kom hit har vi fått inn 35-40 tonn med utstyr, og vi jobber daglig med å få inn mer. Men det er veldig vanskelig. Byen har vært isolert i over 80 dager, og den eneste veien inn og ut, er sjøveien. Det er noen logistikkutfordringer med å få inn personell og utstyr. Og havnen er kanskje det mest utsatte målet i byen når det gjelder granater og raketter, sier Buchmann.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det blir lite søvn
Buchmann har vært i Misrata i to og en halv måned. Han var en kort tur hjemom Norge i påsken, men reiste tilbake til krigssonen i slutten av april. Alle de menneskelige lidelsene fører til at Buchmann og kollegene må stå på døgnet rundt.

- På vegne av hele teamet så jobbes det stort sett døgnet rundt. Man får ikke altfor mye søvn. Det jobbes veldig mye og det er lange dager. Men det er jo derfor vi er her, sier Buchmann som skal være i Misrata fram til midten av juni måned.

Buchmann har ved flere anledninger vært med Leger Uten Grenser på oppdrag i konfliktsoner. Men han har aldri opplevd noe lignende.

- Denne situasjonen kan ikke sammenlignes med noe særlig annet fordi byen er isolert og helt avskåret. Den har ikke noe naturlig tilgang. Det er en ganske høy risiko forbundet med å være her. Dette er nok spesielt for selv de mest hardbarkede legene fra Leger Uten Grenser.

- Går du rundt og er redd hele tiden?

- Nei, men det er en sunn refleks å føle litt på det. Det hadde vært unormalt å være her uten å føle noe som helst frykt. Vi har et sikkerhetsapparat her som er grundig. Leger Uten Grenser har drevet med slike operasjoner i 40 år. I så måte føler jeg meg ikke redd. Men man får noen sånne små påminnelser, og vi bruker dessverre bomberommet litt for flittig, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bernat Armangue

- Byen bombes vilkårlig
Tidligere skal Gaddafis snikskyttere ha vært utplassert på hustakene i Misrata, som skal ha plukket ut sivile mål, og krigføringen foregikk midt i byens gater. Men i forrige måned klarte opprørerne å drive Gaddafi-styrkene ut av sentrum av byen, og frontlinjen er nå flyttet til utenfor sentrum. Likevel blir byen fortsatt rammet av omfattende rakett- og granatangrep, noe Buchmann har fått merke.

- Byen bombes jo veldig vilkårlig. Det har hendt flere ganger at det har vært noen nedslag i nærheten, kanskje en rekkevidde på 300-400 meter. Dette har gått ut over sivilbefolkningen, og det er det vi er opptatt av. Det er bombing i sivile strøk hvor det ikke er grunn til å drive aktiv krigføring, og vi ser jo resultatene når sivile kommer til sykehuset, sier Buchmann.

Les også: - Håper de ikke har gitt ordre om dette
Les også: - Dette er som en skrekkfilm

Folk flest vil trolig avstå fra å reise til en krigssone. Men for Buchmann handler det om motivasjon. Han sier avgjørelsen om å reise til Misrata var enkel å ta.

- Nå har jeg vært på en del oppdrag med Leger Uten Grenser. Det som befester seg hos meg er at motivasjonen for det arbeidet vi driver med, blir bare større og større for hver gang jeg drar ut. Det motiverer fordi det er så mange som har det tøft. Vi er den eneste internasjonale organisasjonen som er på bakken, og som kan tilby ekstra hjelp til de lokale legene og sykehusene. Det er et ekstremt behov for det, så det var ikke en vanskelig beslutning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Solidaritet og gjestfrihet
Han forteller også rørende historier om hvordan innbyggerne fordeler ressurser som mat og vann seg imellom.

- Det som er ganske utrolig er at de på innsiden her, etter at de ble omringet, så har de organisert seg. Det er helt fantastisk den måten de har gjort det på. Alle får det man har behov for. Det er en ekstrem solidaritet. Solidariteten og gjestfriheten er helt enorm og ikke minst imponerende. Det er vel hovedinntrykket jeg har fått fra lokalbefolkningen, sier han.

Mange av forsyningene blir sendt fra opprørere i andre byer som Benghazi. Forsyningene blir gjerne sendt via små fiskebåter som står i fare for å bli truffet av raketter når de legger til havn i Misrata. Internasjonale organisasjoner har også tatt stor risiko når de bistår med å evakuere skadde ut av Misrata via sjøveien. Den norske legen Morten Rostrup fra Leger Uten Grenser har vært med på en evakuering av skadde pasienter fra havnebyen.

Rostrup og kollegene fikk reddet og evakuert 71 pasienter.

- Dette var en suksess og vi fikk reddet ut mange pasienter, uttalte Rostrup til Nettavisen etter redningsaksjonen.

Onsdag denne uken klarte opprørere å ta kontroll over flyplassen i Misrata. Dette har styrket moralen blant innbyggerne i Misrata, samt andre opprørere flere steder i Libya. Men kamphandlingen pågår i Libya med uforminsket kraft.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag