Gå til sidens hovedinnhold

Norske Arne kjemper for livet - pengekrangel truet behandlingen: Staten tar regningen etter Nettavisens sak

Gode nyheter for dødssyke Arne Benjaminsen.

NEW YORK (Nettavisen): Dødssyke Arne Benjaminsen (80) ligger tilkoblet respirator på intensivavdelingen på et sykehus i Argentina, og nå har den norske ambassaden bestemt seg for å ta regningen.

På fredag kunne Nettavisen fortelle historien om nordmannen Arne Benjaminsen som er rammet av uhelbredelig kreft som ble oppdaget i forbindelse med at han ble smittet av koronaviruset i Buenos Aires i Argentina i september i fjor.

- Sykehuset ringer oss opp så å si hver dag og ber om at vi enten betaler dem mer penger, eller at vi plugger pappa av respiratoren, fortalte sønnen til Are, Guillermo Benjaminsen (27), til Nettavisen.

Les saken: - Sykehuset presser oss til enten å betale mer penger eller å la pappa dø

Se videointervju av sønnen og bilder av Arne fra sykehuset:

Guillermo opplyste også at de skyldte sykehuset over 50.000 kroner, etter at den norske ambassaden hadde bestemt seg for å terminere en tidligere avtale de hadde om å være mellomledd for Helfo, slik at familien slapp å legge ut for sykehusopphold.

Les også: Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

Har fått mail fra ambassaden

Nå opplyser sønnen til Nettavisen at de har fått en mail fra ambassaden om at de likevel vil ta regningen for sykehusoppholdet, inntil en bestemt dato.

- Vi har fått en e-post fra konsul Mona Budal ved den norske ambassaden i Buenos Aires. Hun opplyser at ambassaden vil dekke kostnadene for sykehusoppholdet frem til 31. mars. Dette var tydeligvis på grunn av presset gjennom media, så vi er veldig takknemlige for at dere omtalte saken, sier Guillermo til Nettavisen.

Ble smittet av koronaviruset på sykehuset

Arne Benjaminsen ble innlagt på sykehuset i september i fjor, i forbindelse med at han ble smittet av koronaviruset. Ifølge sønnen ble han smittet av viruset i forbindelse med at han oppsøkte sykehuset med ryggproblemer.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Fordi helsetilstanden forverret seg ble Arne Benjaminsen koblet til respirator i oktober fjor, og 80-åringen ble liggende på intensivavdelingen helt frem til midte av desember i fjor. Samtidig bestemte den norske ambassaden seg for å terminere en avtale de hadde om å legge ut penger for sykehusoppholdet, og informerte familien om at de fra nå av måtte legge penger for sykehusoppholdet selv og så få pengene refundert av Helfo.

Les også

Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

Oppdaget uhelbredelig kreft

Samtidig med at Arne ble koblet fra respiratoren, oppdaget legene også at 80-åringen hadde uhelbredelig kreft. På bakgrunn av dette bestemt ambassaden seg for å likevel legge ut for sykehusoppholdet til Benjaminsen, slik at de slapp å måtte legge ut og be om refusjon fra Helfo.

I en mail fra ambassaden som Nettavisen har fått tilgang til, skriver ambassaden at ordningen med å legge ut for hans sykehusopphold vil gjelde inntil familien ble informert om det motsatte.

I midten av januar år, kom Arne Benjaminsen endelig hjem fra sykehuset. Men gleden var kortvarig.

23. februar i år ble Arne dårlig igjen, og familien bestemte seg derfor å oppsøke sykehuset på nytt. Ifølge sønnen fikk de da beskjed om at ordningen med ambassaden hadde opphørt og at de fra nå måtte legge ut for sykehusoppholdet selv.

- Umulig for oss å legge ut slike summer

- Da vi kom til sykehuset med pappa, fortalte de at ambassaden nå hadde terminert den tidligere ordningen fordi pappa hadde fått uhelbredelig kreft, og at vi fra nå av måtte legge ut for alle utgiften selv, og så søke refusjon fra Helfo, sier Guillermo.

- Men det var umulig for oss. Det kan koste 6-700.000 i måneden å ha pappa på det sykehuset og få behandlingen han trenger. Hvem kan legge ut slike summer selv og deretter søke refusjon? uttalte Guillermo til Nettavisen.

Les også

Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Familien ble enige med sykehuset om at de kunne legge inn faren mot at de i første omgang betale inn 10.000 kroner.

For kort tid siden betalte familien inn ytterligere 10.000 kroner til sykehuset, men fikk opplyst at de sendte sykehuset rundt 50.000 kroner, penger de ikke hadde råd til å legge ut.

- På den ene siden sier sykehuset at de vil ha mer penger for å holde pappa på intensivavdelingen. På den andre siden prøver de å overbevise oss om å koble pappa fra respiratoren og bare la ham dø. De presser oss til å velge. Det er veldig trist, uttalte Guillermo til Nettavisen.

Sjømannsforbundet: - Hårreisende

Nettavisen var også i kontakt med Norsk Sjømannsforbund, som reagerte sterkt på behandlingen Arne Benjaminsen hadde fått.

- Det som har skjedd i saken med Arne Benjaminsen er ganske hårreisende og jeg skjønner sønnen veldig godt, uttalte saksbehandler Bjørg Borger i Norsk Sjømannsforbund til Nettavisen.

Borger mener ambassaden i Argentina og UD fraskriver seg ansvaret i denne saken, og viser til at saken er todelt.

- Det ene er vedtaket fra UD om ikke å skulle bistå i slike saker, det er i seg selv betenkelig. De som er medlem av Folketrygden skal få dekket sykehusopphold uten å måtte legge ut for det selv først. Det kan ikke være slik at man må legge ut for sykehusopphold selv først, for det er i mange tilfeller ekstremt dyrt. I ytterste konsekvens kan man jo da miste livet ved at man ikke har råd til å legge ut for sykehusbehandling, sier Borger.

- Det andre er oppførselen til ambassaden overfor en person som de vet er alvorlig syk. Jeg reagerer veldig på at de først bekreftet at de skulle dekke hans utgifter fordi han var så veldig syk, og så trekker støtten tilbake et par måneder senere, og at det skjer uten at de varsler familien. Her kunne ambassaden bistått og funnet en ordning med Helfo, sier Borger til Nettavisen.

Hun kaller hele instruksen fra UD om å kreve at man legger ut for sykehusopphold og så må be om refusjon fra Helfo i etterkant er veldig betenkelig.

- En delvis seier

Selv om sønnen er veldig takknemlig for at ambassaden nå tar regningen frem til 31. mars, er han svært usikker på hva som skjer etterpå.

- Det at ambassaden tar regningen frem til 31. mars er en delvis seier for oss. Men min far vil trolig trenge behandling utover 31. mars, og han kan trenge andre sykehusinnleggelser på grunn av kreft også etter denne datoen. Dermed kan vi fort havne tilbake i samme situasjon som vi var i for et par dager siden, sier Guillermo Benjaminsen til Nettavisen.

- Kommer i samme problemstilling etterpå

Saksbehandler Bjørg Borger i Norsk Sjømannsforbund sier til Nettavisen at hun er glad for at ambassaden nå har snudd.

- Jeg synes det er bra at ambassaden nå har bestemt seg for å betale for Arne Benjaminsen ut mars, men de kommer i samme problemstilling etter denne datoen. Jeg håper derfor at de kan hjelpe til også etter 31. mars, for så lenge han har betalt full trygdeavgift, så skal han ikke måtte legge ut for et nødvendig sykehusopphold, sier Bjørg Borger til Nettavisen.

UD: - Stor forståelse for familien

Utenriksdepartement skriver en mail til Nettavisen at de ikke vil kommentere den foreløpige ordningen for Arne Benjaminsen i mer detalj.

- Vi har stor forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for familien til den norske borgeren. Utenriksdepartementet kan ikke oppheve sin taushetsplikt overfor en norsk borger på bakgrunn av at familiemedlem gir uttrykk for at det er greit, og vi kan følgelig kun gi generell informasjon, skriver Siri R. Svendsen, kommunikasjonsrådgiver i Utenrksdepartementet til Nettavisen.

- NAV og Helfo bør kontaktes for utfyllende informasjon om henholdsvis frivillig medlemskap i Folketrygden og refusjonsordning for behandling i utlandet. Norske borgere i utlandet som vil søke refusjon for helseutgifter i utlandet, skal sende søknad i henhold til rutiner som fremgår på Helsenorge.no Norske utenriksstasjoner har ingen vedtaksmyndighet i disse sakene. Noen utenriksstasjoner har midlertid bistått nordmenn i saksgangen i forbindelse med deres søknad om refusjon, og har i enkelte tilfeller forskuttert utgifter i påvente av refusjon fra Helfo. Dette er imidlertid en praksis som ikke er lenger er i henhold til Helfo’s refusjons- og støtteordning, og er i ferd med å bli avviklet.

- Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke gi nærmere informasjon om saken, foruten at ambassaden i Buenos Aires har kontakt med familien til nordmannen, skriver Svendsen til Nettavisen.