RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske banker svartelistes

Sist oppdatert:
Et av Europas beste forvaltningsselskaper har en liste på fem norske banker hvor de ikke tør investere.

På søndag ble det klart at danske Roskilde Bank gikk over ende og den danske sentralbanken måtte gripe inn. Nå frykter eksperter at norske banker også kan få problemer.

Obligasjonsfondet Skagen Avkastning har siden i fjor vår vært uhyre forsiktige med hvor fondet investerer. Overfor NA24 sier Ross Porter, porteføljeforvalter for Skagen Avkastning, at fondet opererer med en egen liste over banker hvor man ikke investerer.

NA24 - din næringslivsavis

Holder seg unna Nord-Norge
- Dette dreier seg om banker som har vært spesielt aggressive med utlån i næringseiendom i tillegg til banker som opererer i Nord-Norge. Vi ser at boligmarkedet i blant annet Tromsø ikke har vært bra i det siste, i tillegg har bankene i den landsdelen tradisjonelt sett vært aktive i det lokale næringslivet, sier Porter til NA24.

- Det er ikke gitt at disse bankene går nedenom og hjem, men vi vil i hvert fall ikke sette penger her.

Milliardforvalter
Skagen Fondene har gjennom en årrekke vært kåret til en av de beste forvaltningsselskapene i både Norge og Europa. Det er spesielt aksjeplukkerne i Skagen som har fått ros, men siden oppstarten i 1994 har Skagen Avkastning til gode å investere i selskaper som har hatt problemer med å gjøre opp for seg.

Ved utgangen av juli hadde obligasjonsfondet to milliarder i forvaltningskapital, og den uavhengige fondseksperten Morningstar har gitt fondet høyeste rating.

Ingen norsk krise
Porteføljeforvalteren, som har hatt ansvaret for Skagen Avkastning siden 2000, tror ikke vi er på vei inn i en krise i Norge som ligner på den vi har i Danmark, men foretrekker likevel å være forsiktig med hvor pengene går.

- I fjor vår var vi på vei mot toppen av en konjunktur. I slike tilfeller er det greit å holde øynene åpne, sier Porter.

Følg med disse landene!
Porter tror Danmark fortsatt står overfor problemer, og plukker i tillegg ut to andre land hvor man skal være forsiktig en stund til.

- De mest utsatte markedene nå er Danmark, Spania og Irland. Det er her vi ser at boligmarkedet er svakt, og hvor bankene kan få problemer. Foreløpig tror vi ikke Norge følger etter, men vi har fortsatt øynene åpne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere