RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske barn født inn i IS-kalifatet


Irakiske jenter på flukt fra IS' brutalitet i Mosul, avbildet mens de leker under den muslimske festivalen Eid i en flyktningleir i Bagdad. Nettavisen får opplyst fra sikre kidler at flere norske kvinner har født barn i IS-kalifatet (Illustrasjonsbilde).
Irakiske jenter på flukt fra IS' brutalitet i Mosul, avbildet mens de leker under den muslimske festivalen Eid i en flyktningleir i Bagdad. Nettavisen får opplyst fra sikre kidler at flere norske kvinner har født barn i IS-kalifatet (Illustrasjonsbilde). Foto: Stringer/iraq (Reuters)
Om lag ti norske kvinner har reist til kalifatet. Flere av dem har fått barn.

Den brutale terrorgruppen Den islamske stat (IS) har erklært områder som de kontrollerer i Syria og Irak, som et kalifat (islamsk stat).

Flere titalls menn med norsk statsborgerskap har de senere årene reist ned får å slutte seg til IS’ kamphandlinger, mens en håndfull norske kvinner har reist ned for å bli IS-soldatenes «koner». Nettavisen får opplyst fra sikre kilder at flere kvinner med norsk statsborgerskap skal ha født barn, som per definisjon er norske, i IS-kontrollerte områder.

Nordens fremste terrorekspert er godt kjent med at kvinner med vestlige statsborgerskap føder barn i IS’ selverklærte kalifat.

- Etter at de erklærte dette kalifatet, så har det blitt mer attraktivt å reise ned. Den senere tiden så har antall kvinner som reiser, akselerert, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Terrorforsker Magnus Ranstorp.

- Blir gravide ganske omgående
- I de fleste tilfellene jeg kjenner, så har de fleste kvinner som har reist ned dit, blitt gravide ganske omgående. Så det er også barn som fødes inn i kalifatet og som indoktrineres og trenes, sier Ranstorp.

- Det er forbudt for kvinner å anvende prevensjon, legger han til.

Ranstorp kjenner ikke selv til noen norske eksempler, men sier det finnes eksempler på svenske kvinner som har født barn i IS’ selverklærte kalifat.

Ut fra de opplysningene Nettavisen har, er det om lag ti kvinner fra Norge som har reist til Syria eller Irak siden 2011.

- Jevn økning
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vedgår at det har vært en økning i antall norske fremmedkrigere.

- Det har vært en jevn økning av personer som har dratt fra Norge til Syria og Irak, og i dag er det over 80 som vi mener har dratt, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Nettavisen.

- Den typiske personen som drar ut, er en relativ ung mann. Men det finnes også kvinner og konvertitter. Dette er et multietnisk miljø hvor det ikke er noe etnisitet eller landtilhørighet som skiller seg ut, sier Bernsen.

Svakheter ved systemet
For nøyaktig ett år siden ble det vedtatt en resolusjon i FNs sikkerhetsråd om å «hindre og forby» rekruttering og strømmen av fremmedkrigere til Syria og Irak. Likevel har det ifølge tall fra The New York Times vært en dobling i antall fremmedkrigere, fra 15.000 i fjor til 30.000 fremmedkrigere fra totalt hundre land.

IS-soldater avbildet med det kjente IS-flagget. Den internasjonale koalisjonen har drept 10.000 IS-soldater, ifølge Pentagon.

Ekspert på FN-resolusjoner mener det er klare svakheter ved systemet.

- Utgangspunktet er at når Sikkerhetsrådet vedtar resolusjoner, kan de være rettslig bindende overfor medlemsstater, sånn at statene har plikt til å gjennomføre dem. Men det er dels et spørsmål om vilje og dels et spørsmål om evne, og det kan skorte på begge steder. Det er svakheten med systemet, at det er vanskelig å håndheve disse resolusjonene, sier professor ved Institutt for offentlig rett på Universitetet i Oslo, Geir Ulfstein, til Nettavisen.

Bernsen i PST sier det er vanskelig å kommentere tallene til The New York Times, ettersom det finnes flere varierte definisjoner på hva en fremmedkriger er, men legger til at PST opererer med strenge definisjoner.

Ulike straffer
Terrorforsker Ranstrop sier det er vanskelig å si hvor effektiv denne resolusjonen har vært, og påpeker at den har resultert i ulike tiltak hos de ulike medlemsstatene.

- Det er en veldig ulik lovgivning i de ulike landene. Du får ulik straff for å ha deltatt som fremmedkriger, sier han.

- Man kan spekulere på at dersom man ikke hadde iverksatt tiltak, hadde enda flere dratt. Men det vet man ikke svaret på, sier Bernsen.

USAs president Barack Obama skal lede et nytt toppmøte i New York for den internasjonale alliansen som kriger mot ekstremistgruppen IS i Syria og Irak.

FN-toppmøte
Tirsdag er det duket for et toppmøte i FN hvor USAs president Barack Obama vil be om mer støtte til den internasjonale koalisjonen som kjemper mot IS.

Det er nøyaktig ett år etter at Obama talte fra FNs talerstol og sa han ville knuse IS.

Ifølge The New York Times vil statslederne fra Nigeria og Irak, samt Norges statsminister Erna Solberg (H), tale under toppmøtet.

Ifølge Det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, har koalisjonens luftangrep tatt livet av 10.000 IS-soldater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere