*Nettavisen* Nyheter.

Norske barn spiller stadig mer data- og TV-spill

Ni av ti norske barn mellom 9 og 16 år spiller TV- og dataspill, viser ny undersøkelse. Og barn i Norden bruker over to timer i snitt i uka på spill.

20.06.08 11:01

Det er SAFT-prosjektet og MMI som har undersøkt barn og unge spillvaner.

SAFT er et opplysningsprosjekt for trygg bruk av nye medier, støttet av EUs handlingsplan for sikker bruk av Internett. Norge, Danmark, Irland, Island og Sverige er med i prosjektet, som ledes av Statens filmtilsyn.

Markeds- og Mediainstituttet (MMI) er en av partnerne i SAFT. De står bak den kvantitative studien som viser at online dataspill er det norske barn og ungdommer bruker mest av på Internett, etterfulgt av e-post og sider med nedlastbar musikk.

Totalt i de fem landene spiller barn i gjennomsnitt 2,3 timer per uke.

- Det er på tide at voksne tar barnas spillglede på alvor, gjerne ved å legge harde pakker under juletreet, sier prosjektkoordinator for SAFT, Elisabeth Staksrud, i en pressemelding.

- Spill er en naturlig del av hverdagen til norske barn og unge. Derfor er det viktig at foreldre følger opp de unges lek, gjerne ved å fatte interesse for hvilke spill ungene spiller, sier Staksrud fra SAFT og Filmtilsynet.

Spillbransjen i Europa har nylig lansert PEGI, et sett av symboler for å merke spill med aldersgrenser og innholdsdeklarasjon, som skal gjøre det enklere for foreldre å vite hvilke spill barna deres kjøper og spiller.

Forskjell på gutter og jenter

Jenter spiller nesten like mye som gutter, men gutter spiller mer på nett. Tre prosent av guttene oppgir at de spiller 20 timer eller mer i uka. 16 prosent av guttene og 7 prosent av jentene spiller TV- og dataspill 5-7 dager i uka.

SAFT-undersøkelsen viser at om lag 4 av 10 ungdommer over 15 år spiller spill via Internett med folk de ikke kjenner. Jenter og yngre barn spiller oftest alene.

Når det gjelder valg av spill både online og offline, oppgir gutter generelt at de foretrekker action i form av sportsspill og skyting, samt militære strategispill. Jenter foretrekker sosiale strategispill og spill hvor vold og konflikter er skjult i historien.

Jentene ønsker også å ha kontroll og overoppsyn i spillsituasjonen, for eksempel i "gudespill" som Sims.

Jørgen Kirksæther er doktorgradskandidat i videospillhistorie, -politikk og -estetikk, og arbeider til daglig med Barne- og familiedepartementets "Tiltaksplan for barn, unge og Internett". Han registrerer en økende bekymring blant foreldre og lærere med hensyn til barn og unges bruk av spill.

Fremmed verden

- Mange foreldre er bekymret fordi spillverdenen er en verden de ikke kjenner. Voksne har også en tendens til å fokusere på fotorealismen i spillene, mens barna ofte oppfatter de voksnes bekymring som et resultat av manglende evne til å se på spill som lek og fiksjon, sier Kirksæther i pressemeldingen.

67 prosent av norske foreldre sier at de i stor eller noen grad har oppsyn med barnas bruk av spill, og godt over halvparten av de unge mener at foreldrene har god oversikt over spillingen deres. Det er ingen forskjell i omfanget av spillingen til barn som kommer hjem til tomt hus etter skolen og barn som har noen hjemme. Barn med foreldre som ikke bor sammen spiller oftere dataspill enn de med foreldre som bor sammen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.