*Nettavisen* Nyheter.

Norske bedrifter sterkt bekymret

Foto: Konstantin Chernichkin

Norske bedrifter i Ukraina frykter at samhandel for tre milliarder kroner står i fare.

Kiev/Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Med et verst tenkelig utfall i Ukraina står samhandel for tre milliarder kroner i fare, frykter norske bedrifter i landet.

Norsk-ukrainsk handelskammer beklager sterkt tap av menneskeliv og ber om at voldsbruken stanser umiddelbart i Ukraina.

Samtidig er norske bedrifter i landet bekymret for mulige økonomiske konsekvenser av krisen.

- En voldelig eskalering vil kunne få alvorlige følger for norske investeringer, handel med og eksport til Ukraina, sier prosjektleder Arnfinn Nordbø i handelskammeret til NTB.

Ukraina har i to måneder vært rammet av en intens konfrontasjon mellom opposisjonen og presidenten. Forhandlinger har hittil ikke ført fram.

Nordbø understreker at han ikke har noen stor tro på at krisen skal ende med borgerkrig, men frykter likevel mer vold:

- Hvis dette ender på verst tenkelig måte, med borgerkrig, vil det stoppe nesten alt og med andre ord en samlet norsk-ukrainsk handel for tre milliarder kroner. Vi ønsker absolutt at denne situasjonen skal unngås.

Fisk og IT
Norske selskaper eksporterer store mengder fisk til Ukraina. I tillegg kjøper mange norske bedrifter IT-tjenester fra ukrainske leverandører.

Både i fjor og i 2012 ble det solgt norsk fisk for rundt 1,4 milliarder kroner til Ukraina. Spesielt laks har hatt en sterk vekst i landet, hvor også sild, makrell, lodde og kolmule er populært.

- Pelagisk fiskeindustri vokste kraftig da Sovjetunionen ble oppløst og markedene i øst ble åpnet opp. Ukraina ble ett av de viktigste markedene, forklarer Øyvind Sætren, som har et spesielt ansvar for Øst-Europa i selskapet Egersund Fisk.

- Det vil få følger for produksjonen og det meste av virksomheten hvis dette markedet skulle falle bort. Får du et sammenbrudd i den ukrainske økonomien, vil det bety tap, sier han til NTB.

Svekket valuta
Egersund Fisks eget importselskap i Ukraina, Egersund Ukraina, omsatte i fjor for 144 millioner kroner.

Men Ukrainas kriserammede økonomi holder så vidt hodet over vannet takket være russisk støtte. Fredag svekket landets valuta, hryvnjaen, seg med 2,5 prosent og nådde sitt laveste nivå mot dollaren på fire og et halvt år. Det bekymrer norske eksportører.

- Vi selger norsk fisk til Ukraina og får oppgjøret i dollar. Men våre ukrainske kunder får inntekter i hryvnja, som må veksles. En forverring av denne kursen gjør det vanskeligere for ukrainske kunder å gjøre opp for seg, og varen blir dyrere for dem. Ved høyere pris faller etterspørselen, forklarer Sætren.

- Norge må presse på
Nordbø krever at EU, USA og Norge nå tar grep for å dempe spenningene og hindre mer voldsbruk ved hjelp av politisk press.

- Jeg etterlyser litt mer politisk engasjement fra Norge, fordi det har vært merkelig stille fra norske myndigheter. Det er Norges ansvar og i Norges interesse å bidra til stabilitet og fred, sier han.

Nordbø ber Norge bruke sin plass i pengefondet IMF til å jobbe for at Ukraina får kriselån. Han håper også regjeringen vil vurdere å gi mer støtte til konkrete prosjekter for demokratiutvikling.

Møtt opposisjonen
Utenriksminister Børge Brende (H) tok i helgen til orde for at FN bør utpeke en spesialutsending til Ukraina.

Han har kritisert president Viktor Janukovitsj i harde ordelag, krevd at han har ansvaret for å hindre mer voldsbruk og at han må komme med reelle innrømmelser for å få en slutt på krisen. Brende har også møtt både opposisjonelle og folk fra regjeringen i landet under krisen.

- Presidenten har ansvaret for å finne løsninger som er akseptable, sier han til NTB.

Brende sier Janukovitsj må vise vilje til reelle reformer og kamp mot korrupsjon før det kan bli aktuelt for IMF og Verdensbanken å bistå Ukraina. (©NTB)

Annonsebilag