RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske bønder dekker halvparten av matbordet

Oslo (NTB): Bønder i Norge produserer nok til å dekke halvparten av landets matvareforbruk, viser tall fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf).

Selvforsyningsgraden av mat har de siste årene økt takket være effektivisering, fagkunnskap og bedre avlinger.

Ifølge Nilf var selvforsyningen av matvarer gjennom norsk landbruk i 2008 på 49 prosent. Tallet tar ikke hensyn til at deler av kjøttproduksjonen er delvis basert på importerte råvarer gjennom kraftfôr.

Deler av veksten kommer nemlig fra økt import av kornråvarer til kraftfôr. Samtidig blir det mindre jordbruksjord til å dyrke mat på, skriver Nationen.

Veksten i matproduksjonen bør i størst mulig grad være basert på lokale ressurser, mener Norges Bondelags leder Nils T. Bjørke.

- Vi er vant til at det er lett å få kjøpe mat i utlandet. Slik trenger det ikke være til evig tid, og vi kan ikke overlate jobben med å lage mat til andre. Mange mennesker rundt om i verden har for lite mat i dag og matproduksjonen må økes kraftig framover. Vi må ta vår del av ansvaret, og da må vi gjøre det mulig å ta vare på og utnytte jorden og ressursene vi har, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere