RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske bønder får stadig mer gjeld

Oslo (NTB): De siste fem årene har norske bønder økt gjelden med 11 milliarder kroner. Totalt skylder norske bønder nå rundt 41 milliarder kroner.

Norsk Bondelag reagerer på tallene fra Norsk institutt for landbruksforskning.

- Det er all grunn til å være bekymret over situasjonen, sier Arild Bustnes, sjef for regnskap og juss i Bondelaget til Nationen.

En endring i skattesystemet gjør at midler som før kunne pløyes tilbake til investeringer uten store skattemessige konsekvenser, nå ikke kan benyttes på samme måte. Dermed blir mye av satsingen til norske bønder lånefinansiert.

Med høye investeringskostnader er mange norske bønder utsatt for rentesvingninger.

- Svineprodusenter er sårbare for svingninger i markedet både på uttakspris og kraftfôrpris. Det som har skjedd nå, er at kraftfôrprisen har økt mer enn jordbruksforhandlingene tok høyde for, sier Asbjørn Schjerve, organisasjonssjef i Norsvin.

Kraftfôrprisene alene utgjør nærmere 84 prosent av de variable kostnadene for svineprodusenter, slik at bare en liten økning kan få store konsekvenser. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere