RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske diplomater avdekker Israels mørke sider

VÆRE ELLER IKKE VÆRE: Valget i Israel er på mange måter et valg for eller imot statsminister Benjamin Netanyahu. Her står han i valglokalet sammen med sin kone Sara.
VÆRE ELLER IKKE VÆRE: Valget i Israel er på mange måter et valg for eller imot statsminister Benjamin Netanyahu. Her står han i valglokalet sammen med sin kone Sara. Foto: Sebastian Scheiner (Ap)
Sist oppdatert:
Mistanker om korrupsjon og maktmisbruk er også en del av Israels politiske hverdag

Israel er på mange måter et særdeles levende demokrati, der partier og allianser kommer og går, der personstridene og splittelsene er mange og bitre, og der alle tilsynelatende snakker rett fra levra hele tiden.

Det politiske bildet har imidlertid også mørkere nyanser, noe de som kommer ut som vinnere etter tirsdagens valg i landet, ikke kan lukke øynene for, påpeker norske diplomater i landet.


– Korrupsjon, maktmisbruk eller mistanke om dette er en del av den politiske hverdagen, konstaterer de i et notat NTB har fått tilgang til.

Mye korrupsjon

Israel er ett av OECD-landene med mest korrupsjon, og tre av fire israelere mener at landets regjering styres av særinteresser. I Norge mener 5 prosent det samme, ifølge OECD-tall.

Både presidenter og statsministre har måttet gå i fengsel for korrupsjon og maktmisbruk, og det samme har en rekke statsråder, folkevalgte og forsvarstopper de siste årene.

Kvinneandelen i Knesset er heller ikke imponerende, bare halvparten så høy som i Norge og Norden og nesten like lav som i de arabiske nabolandene som Israel slett ikke liker å sammenligne seg med.

Korrupsjon og kvinners rettigheter ble likevel viet liten plass i valgkampen, og tirsdagens valg var i stor grad en folkeavstemning over Netanyahu.

Stor fattigdom

Mange israelere er frustrert over en statsminister som synes mer opptatt av Iran enn av israeleres hverdagsproblemer.

Skillet mellom fattig og rik er blant de høyeste innen OECD, og selv middelklassen sliter med å få endene til å møtes.

Mellom 20 og 30 prosent av landets befolkning lever under fattigdomsgrensa, alt etter hvilken statistikk man tror på, og i den arabiske delen av befolkningen er andelen på over 50 prosent. For dem svir det ekstra når Netanyahu skryter av økonomisk vekst og lav arbeidsledighet.

Netanyahus ekstravagante livsstil, som nylig har vært gjenstand for en omfattende gransking, og statsministerens hissige svar på all kritikk, bidrar heller ikke til økt oppslutning.

– Statsminister Netanyahu er kjent for å være nådeløst opptatt av dem som er ute etter å svekke hans, eller hans hustu Saras popularitet eller rykte, heter det i et notat fra den norske ambassaden.

Garantist

Selv om mange israelere misliker disse sidene ved Netanyahu, ser like mange på ham som en garantist for landets sikkerhet. Opposisjonen deler ikke dette synet og mener han skvetter bensin på bålet med sin retorikk og politikk.

Yair Lapid, som ble sparket som finansminister da Netanyahus regjeringskoalisjon raknet i desember, var ikke imponert over sikkerhetspolitikken som ble ført.

– Etter to år som medlem av Sikkerhetskabinettet forstår jeg fortsatt ikke Netanyahus sikkerhetspolitikk, ganske enkelt fordi Netanyahu ikke har noen sikkerhetspolitikk, lød hans avskjedshilsen.

Bære staur

Lapid og hans parti Yesh Atid regnes nå som en mulig koalisjonspartner for opposisjonen og kan dermed bidra til et regjeringsskifte.

Yitzhak Herzog i Det israelske arbeiderpartiet og Tzipi Livni i sentrumspartiet Hatnuah har alt funnet sammen og stilte til valg på felleslisten Sionistunionen, men uansett valgresultat trenger de flere koalisjonspartnere for å kunne overta regjeringsmakten.

Israel har hatt 20 valg og hele 33 ulike regjeringer siden 1948. Nå skal regjering nummer 34 dannes, og det vil trolig kreve uker med forhandlinger.

De norske diplomatene i Israel minner om tidligere statsminister Per Bortens visdomsord, der han sammenlignet det å lede en koalisjonsregjering med å bære staur.

– Det kan lett bli mange staur å håndtere for duoen Herzog/Livni hvis valget går deres vei, påpekes det i et notat fra ambassaden. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere