*Nettavisen* Nyheter.

Norske diplomater ble sex-presset av KGB

KGB presset norske diplomater med sex og trusler. Det viser flere hundre sider med hemmelige PST-dokumenter Dagbladet har fått tilgang til.

Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet. Arkivet navngir en rekke norske toppdiplomater som KGB-agenter, blant annet skal en norsk diplomat blitt presset på grunn av sin homoseksuelle legning.

I nytt etterforskningsmateriale Dagbladet har fått tilgang til kommer det nå også frem pikante opplysnigner om andre norske diplomater stasjonert i Moskva.

Spesielt diplomater med homoseksuell legning var sårbare. Homofili var forbudt i Norge fram til 1972. I Russland ble homofili først tillatt i 1993

Sommeren 1957 ble en 37 år gamel norsk diplomaten med to unge russere til en leilighet i Moskva, hvor de drakk hetvin. Da han hadde kledd av seg og satt på sengekanten, stormet det russiske politiet inn i leiligheten.

I en periode rett etter andre verdenskrig var ambassadøren, ambassaderåden og attacheen ved den norske ambassaden i Moskva forelsket i den samme russiske mannen.

Den ene av de tre diplomatene fortsatte senere sine homoseksuelle aktiviteter i Aten der gresk politi avbildet ham mens han hadde seksuell omgang med en ung mann i et bad i Aten.

Ingen av de tre er noensinne siktet, tiltalt eller dømt for spionasje av norske myndigheter. Alle tre diplomatene fortsatte å jobbe i forskjellige stillinger i Utenriksdepartementet og ved en rekke ambassader.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.