RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske dyrevernere jubler etter milliardgave

(Fotovisjon)
Sist oppdatert:
Debatten raser etter at Dag S. Stiansen gir døtrene én million i arv, mens dyr får 1,8 milliarder.

I en artikkel som sto på trykk 2. mars, skrev Dagens Næringsliv at Dag S. Stiansen (67) vil testamentere bort formuen på anslagsvis 1,8 milliarder kroner til en nyopprettet stiftelse for dyr.

Les mer: Gir døtrene én million - dyr får 1,8 milliarder

Saken fikk mye oppmerksomhet og har blant annet blitt heftig debattert på Nettavisens Facebook-side.

Nettavisen har vært i kontakt med Dyrevernalliansen, som forteller at eventuelle tilskudd fra Stiansens stiftelse vil være kjærkomment i en trang økonomisk hverdag.

- Vi er veldig glade for at noen velger å tilgodese de aller svakeste i samfunnet, nemlig dyrene. Det at noen velger å gi bort en så stor gave, hele livsverket sitt, har en holdningsskapende effekt og kommer til å styrke dyrenes rettsvern, som i dag er altfor dårlig. Vi sier takk på dyrenes vegne, sier informasjonsansvalig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, til Nettavisen.

Vanntett testamente
Hun tror ikke at testamentet vil by på problemer for norske dyrevernere, som altså tilgodeses med hele arven, bortsett fra pliktdelsarven på én million per arving.

- Det vil overraske meg om testamentet ikke er vanntett. Dag Stiansen har brukt noen av Norges beste advokater i opprettelsen av stiftelse og testament. Vi tar ikke stilling til familiens motforestillinger, og håper at publikum forstår det, sier hun.

- Fantastisk bra!
Nå raser debatten på sosiale medier, blant annet på Nettavisens egen Facebook-side.

Enkelte mener at Stiansens milliardgave er fantastisk, mens andre ikke ser det på den måten:

- Smålig!

- Tragisk!

- Idiotisk!

Dette er noen av kommentarene som har dukket opp på Nettavisens Facebook-side. Mange mener imidlertid at siden det er Stiansens penger, er det hans avgjørelse.

«For noen er penger et middel til aktivitet, for andre er penger sykdom. En så holden mann har vel bidratt og fostret barn som har fått en god utdannelse og evner å greie seg selv i livet, uten å flyte på pappas penger?» skriver Ann Tove Buklev.

«I utgangspunktet kan man kanskje si at det er hans penger og at han kan gjøre med dem som han vil. I dette tilfellet er det vel en arv han selv har forvaltet som er grunnlaget for formuen. Hvis da den han selv arvet formuen fra hadde som intensjon at den skulle gå videre i familien, etter ham, så er det vel et spørsmål om han har rett til å forvalte arven på en slik måte.» skriver Jan Yttereng.

«Fantastisk bra! Har jeg forstått det rett, har familien prøvd å umyndiggjøre ham. Kjempeflott at noen vil trå sånn til for dyrene», skriver Marit Kvamme-Vik.

Midlene skal fordeles bredt
Driften av Dyrevernalliansen finansieres av støttemedlemmer, pengegaver samt støtte fra næringslivet. Fra før av er Andenæs Eiendom og Petter Stordalens Choice Hotels blant de største bidragsyterne i en organisasjon som har ti ansatte og klarer seg på snaue fem millioner i året.

Nå kan det se ut til at norske dyrevernere kan regne med romsligere budsjetter i årene som kommer og Dag Stiansen, med sin milliardformue, kan således bli norske dyreverneres aller beste venn.

Kleveland vet ikke hvor stor del av potten Dyrevernalliansen kommer til å få, eller om de får noe i det hele tatt. Hun forteller imidlertid at de har vært i kontakt med en representant fra stiftelsen, som har gitt uttrykk for at pengene skal spres på mange ulike grener innen dyrevern, med hovedvekt i Norge.

Vil avvikle pelsdyroppdrett
- Det er ikke sånn at det nå kommer til å regne 1,8 milliarder over norske dyrevernere. Dette er penger som skal spres ut over mange aktører og over lang tid. Vi trenger folk med spesialisert kompetanse og høy utdanning. Som vi vet er ikke dette gratis, og vi er glade for ethvert tilskudd, både store og små, sier hun.

Pengene kommer til å gå til forskning og politisk påvirkning for å bedre dyrenes rettsvern i Norge. I skrivende stund er deres største kampsak å få igjennom en politisk avvikling av pelsdyroppdrett. I tillegg arbeider de for å påvirke dagligvarekjeder til å selge utelukkende egg fra frittgående høner og finansiering av forskning som finner alternativer til dyreforsøk.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfelteteller på våre Facebook-sider!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere