OSLO (Nettavisen): Norske eks-muslimer opplever å bli mobbet og spyttet etter. Nå vil de organisere seg og søker støtte hos likesinnede i andre land.

Les også: Norsk eks-muslim må holde Facebook-gruppe hemmelig

- Islam kan ikke gjemme seg

- Vi lever i en opplyst tid, og islam kan ikke gjemme seg noe sted. Alle kan lese koranen. Vi trenger en åpen og ærlig debatt, sier Cemal Knudsen Yucel. Han står bak dannelsen av organisasjonen Ex-muslims of Norway og sier antallet frafalne muslimer i Norge stiger i antall.

- Vi bryr oss om medsøstre og brødre i andre land der man risikerer dødsstraff eller sanksjoner ved å forlate islam. Vi som bor i Vesten har ikke lov til å snu ryggen til dette, sier han.

Ex-muslims har organisasjoner i flere land og er store blant annet i Storbritannia, Tyskland og USA.

- Ex-muslims of Norway består ikke bare av tidligere muslimer. Kampen til eks-muslimer er en viktig sak for hele verden og berører oss alle. Det handler om støtte til menneskerettigheter og retten til å leve uten religion. Så vi har med oss ateister, agnostiker, fritenkere og andre aktivister som kjemper for samme kamp. Alle er velkommen, sier Cemal Knudsen Yucel.

Debattmøte

Tirsdag er han en av innlederne når Secular Forum inviterer til debattmøte på Litteraturhuset i Oslo om apostasi (frafall). Til å innlede har de blant annet invitert Mina Ahadi, flyktning fra Iran og grunnlegger av Ex-muslims i Tyskland.

Kan få konsekvenser

Ifølge Cemal Knudsen kan det få konsekvenser å stå fram som frafallen i mange innvandrermiljøer i Europa.

- Kan det også være farlig å stå fram som en frafallen muslim i Norge?

- Det kan bli farlig overalt. Det vi har hørt om er eks-muslimer som blir mobbet og utstøtt. Vi har sett folk som blir spyttet etter på gata.

- Har du selv opplevd problemer ved å stå fram som eks-muslim?

- Jeg har opplevd ubehag, men ikke direkte trusler. På nettet blir vi kalt islamhatere og islamofobe, men det får vi tåle, sier Knudsen Yucel.

- Jeg hater ikke islam og respekterer folks rett til å velge velge sin religion, men det må være individuelle valg, understreker han.

- Reformasjonstid

Selv mener han islam er inne i en reformasjonstid, og det er en prosess han gjerne vil påskynde:

- Islam har vært skånet for kritikk, og reformasjonen kommer 1400 år for sent. Nå er det ikke mulig å snu utviklingen. Jeg tror islam er den religionen med mest apostasi nå fordi vi lever i en informasjonstid, ikke bare i Norge, men i hele verden. Det tvinger folk til å ta et oppgjør med islam. Men i mange land blir islam-kritikken kneblet. I Tyrkia, der jeg kommer fra, hadde vi en begynnende debatt for 20 år siden, men ikke nå lenger, sier han.