Også norske kampfly vil gå på vingene for å håndheve FNs flyforbudssone over Libya. Alliansen av vestlige land og arabiske stater som nå samler seg mot Muammad Gaddafi er beredt til å bruke militærmakt.

- Flyene vil være på vei til Libya i løpet av kort tid. De gjøres klare nå, opplyser statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen i en tekstmelding til Nettavisen klokka 15.

Luftangrep kan starte så snart toppmøtet i Paris er avsluttet, sier en kilde til nyhetsbyrået Reuters. Fra Libya kommer det meldinger om kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker, tross Libyas forsikring om at de har innført våpenhvile i tråd med FNs krav.

Danmark allerede på vingene
Mens Storbritannia og Danmark allerede har sendt av gårde militære bidrag for å håndheve FNs flyforbudssone i Libya, sa Norges utenriksminister og forsvarsminister fredag at et eventuelt norsk bidrag ikke var avklart.

Les også: Her styrter jagerflyet

Norsk kvinne i Tripoli: - Riktig å gripe inn

Seks F-16 kampfly
Men lørdag ettermiddag kom meldingen fra Statsministerens kontor:

Norge er beredt til å stille med seks F-16 kampfly, og de kan være på vingene i løpet av fem til ti dager, het det i meldingen. Med støttefunksjoner teller bidraget rundt 100 personer.

Men ifølge nye opplysninger vil det altså ikke ta så lang tid før oppdraget er i gang. Klokka 15 lørdag er klargjøringen av flyene i gang, og de ventes å være på vingene til regionen i løpet av kort tid.

Det militære bidraget kommer som et svar på resolusjon 1973 som ble vedtaket i FNs sikkerhetsråd torsdag kveld. Her gir FN grønt lys for flyforbudssone og bruk av alle tilgjengelige midler for å beskytte sivile liv i Libya.

Vurderer også overvåkingsfly
- Norge vurderer også å bidra med et Orion maritimt overvåkingsfly, sier Jens Stoltenberg ifølge pressemeldingen fra Statsministerens kontor.

- Vi vurderer fortløpende også andre muligheter for sivil og militær støtte i tillegg til den humanitære bistanden vi allerede yter, sier han.

- Klokka tikker
Frankrikes president Nicolas Sarkozy er vert for toppmøtet i Paris der man skal diskutere hvilke tiltak som skal settes inn mot Libya i kjølvannet av FN-resolusjonen.

- Klokka tikker, og vi må være klare til å handle raskt, sa Storbritannias statsminister David Cameron før møtet ifølge BBC News.

USAs utenriksminister Hillary Clinton, Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president Nicolas Sarkozy møttes klokka 12.30 norsk tid til et innledende møte i Paris.