RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske fildelere snakker ut - litt

Den knestående gjengen bak Norbits ønsker å få sin stemme hørt.

Det lukkede norske fildelingsnettverket Norbits har gjort så godt de kan med å holde en lav profil i flere år, men etter at nettverket nærmest gikk til åpen krig mot den norske delen av Wikipedia har de fått mye oppmerksomhet.

Presset av nett
I kjølvannet av denne saken så ble nettverket utsatt for et gigantisk tjenestenektangrep (DDoS), som førte til at nettverket først ble utilgjengelig – og så kastet ut av sin internettleverandør. Nettverket står derfor for tiden helt uten nettleverandør.

Før helgen skrev Nettavisen at nettverket derfor begynte videresendingen av sin trafikk til den norske programvarebedriften Norbits AS. Etter hvert ombestemte seg, og sende alle besøkende videre til nettsiden til den norske fildelingsdokumentaren Urospredere.

Hang ut norsk journalist
Rett før helgen var derimot åpenbart fått nok av medieoppmerksomheten de hadde fått fra ITavisen, og sendte alle sine besøkende videre til et særdeles lite flatterende bilde av det de hevdet var et selvportrett av journalisten som har skrevet om nettverket i lang tid.

Journalisten selv har tatt dette med et smil, og hevder dette bare var et morsomt bilde han hadde tegnet, og ønsker velkommen en dialog med Norbits.

Dette fikk svært mye oppmerksomhet på blogger, og nå har gjengen bak nettverket startet opp sin egen blogg for å fortelle verden hva de driver med.

Ville sende et signal
Deres første post på denne bloggen gikk ut på å forklare hvorfor de hang ut journalisten, mens de dagen etter forsøker å forklare verden at de tar fullstendig avstand fra personangrep.

«Når en journalist begynner å bli så opptatt av en nettside at han/hun skriver om alle små forandringer som skjer på den så må personen tåle et litt humoristisk svar. Dette var vår heller enkle måte å si at "vi kan også lage et stort oppstyr av en tilsynelatende liten og ubetydelig bagatell på et par minutter", og det var ikke ment som noe annet enn litt fredagshumor.»

Vil ikke stå fram
Mens selv om de nå oppretter en blogg for å lufte sine synspunkter gjør de det klinkende klart at de ikke ønsker å stå fram, og de vil ikke være en del av den offentlige debatten.

«Ingen av oss driver med NorBits på heltid. Ingen av oss tjener 5 øre på å drive NorBits, derimot er vi alle vanlige mennesker med vanlige forpliktende hverdager og liv. Ingen av oss har tid til å ha et normalt liv, drifte en nettside på fritiden, og samtidig være talsmenn i en landsdekkende debatt.»

Redd for advokater
De legger heller ikke skjul på at frykten er stor for underholdningsbransjens fremste spydspiss i Norge, nemlig advokat Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen.

«Selv om det sikkert hadde vært interessant å ta en debatt, så er det umulig for oss å gjøre dette på en skikkelig måte uten å avdekke våre identiteter. Dessverre finnes det mange personer i Norge som ikke ønsker en debatt. De mener allerede at de har loven på sin side, og ingen kan forandre på deres syn. Vi ville med andre ord funnet et brev fra Simonsen Advokatfirma i posten etter maks en uke, med informasjon om et privat søksmål. Men selv om vi har stor tro på at vi hadde vunnet en sak i retten, så ville saken ha vært nok en byrde å bære i en allerede ekstremt travel hverdag.»

Til tross for at nettverket nå har blitt kastet ut av sin nettleverandør hevder de likevel at de kommer sterkere tilbake enn noensinne. Om et nettverk som har basert seg på så lav profil som mulig kan komme tilbake etter denne stormen gjenstår å se.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere