*Nettavisen* Nyheter.

Norske flagg i ungarsk demonstrasjonstog mot skattedirektør

Menneskemengden, som en fotograf antyder besto av 10.000 demonstranter, ropte slagord som «Vi vil ikke betale skatt til skurker». Foto: Bernadett Szabo (Reuters / NTB Scanpix)

Flere tusen ungarere marsjerte søndag i Budapests gater for å kreve at landets skattedirektør går av.

10.11.14 05:42

Skattedirektør Ildiko Vida bekreftet i forrige uke at hun står på en svarteliste over seks ungarske tjenestemenn som nektes visum til USA på grunn av mistanke om korrupsjon.

Menneskemengden, som en fotograf antyder besto av 10.000 demonstranter, ropte slagord som «Vi vil ikke betale skatt til skurker» og «Orban, forsvinn», med henvisning til Ungarns statsminister Victor Orban.

Demonstrantene bar også EU-flagg og norske flagg som tegn på sin motstand mot Orbans EU-kritiske retorikk og forargelse over konflikten med Norge om finansiering av frivillige organisasjoner.

Ildiko Vida, som er den første av de seks som har stått fram offentlig, avviser anklagene og nekter å gå av.

Forbindelsene mellom Ungarn og USA er blitt kraftig forverret de siste årene. USA kritiserer den sterkt høyreorienterte Orban for å undergrave demokratiet og for tilnærming til Russland, blant annet ved å godkjenne oljeledningen South Stream.

Selv om Orban med støtte fra det nynazistiske Jobbik-partiet har et trygt flertall i nasjonalforsamlingen, viser demonstrasjonene at det er økende misnøye i landet med korrupsjonen og en svekkelse av demokratiet under hans regjering.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.