RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret (Forsvaret)

Norske fly tok de politisk sensitive målene i Libya

Sist oppdatert:
Vide fullmakter gjorde at Norge kunne ta bombeoppdrag i Libya som var for politisk sensitive for våre allierte.

Mens mange andre land som deltok i krigen i Libya hadde klare politiske begrensninger på hvilke oppdrag de kunne ta, sto det norske Luftforsvaret friere. Resultatet ble at Norge gikk i bresjen i kampanjen som endte med Muammar Gaddafis fall våren 2011, skriver Klassekampen.

Til sammen slapp norske fly 567 bomber over det nordafrikanske landet. Samtidig bidro Norge i liten grad til utformingen av oppdragene. Det forteller oberstløytnant Dag Henriksen, som har skrevet om bombekampanjen i tidsskriftet Internasjonal Politikk.

– Det kan sammenlignes med å gi milliarder i av kroner i bistand: Hvis Norge gir pengene, ønsker vi å delta når det skal bestemmes hvilke prosjekter pengene skal brukes på, sier Henriksen.

Offiseren har snakket med flere NATO-kilder som er overrasket over Norges rolle i bombingen og viljen til å påta seg vanskelige oppdrag.

«Dere var et av landene man kunne gå til når man trengte å få ting gjort. Dere gjorde ting ingen andre ville gjøre,» heter det i et sitat fra den canadiske sjefen for operasjonen, general Charles Bouchard. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere