Norske forskere er med på hjerne-simulering

Oslo (NTB): Norske forskere deltar i et gigantprosjekt som skal simulere hjernens funksjoner. Resultatet kan bli effektiv behandling av sykdommer som alzheimer og parkinson.

Målet med forskningen er å sammenfatte den omfattende mengden eksisterende kunnskap om menneskehjernen, for deretter å bygge avanserte datamodeller og foreta simuleringer av hjernens funksjoner. Ifølge forskerne vil dette føre til ny forståelse av hjernen og sykdommer som rammer hjernen, og det vil kunne gi store nyvinninger innen data- og robotteknologi.

Nå har Europakommisjonen kunngjort at Human Brain Project (HBP) blir ett av to flaggskip innen Future & Emerging Technologies (FET) i EU, opplyser Universitetet i Oslo (UiO).

Totalt er forskningen beregnet å koste 1,19 milliarder kroner - rundt 9 milliarder kroner. Over 80 forskningsinstitusjoner deltar i prosjektet, som er delt i ni divisjoner.

Professor Jan G. Bjaalie ved UiOs Institutt for medisinske basalfag er nestleder av nevroinformatikk-divisjonen og hovedansvarlig for teknologier for digitale hjerneatlas.

- Hvis vi ser på de mulige følgene av HBPs forskning i et langtidsperspektiv, kan vi tenke oss at det i fremtiden vil bli mulig å finne effektiv behandling av sykdommer som alzheimer og parkinson, sier Bjaalie. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.