(Nettavisen): Denne uken er det igjen duket for atomforhandlinger i Wien i Østerrike mellom Iran og de seks stormaktene USA, Kina, Russland, Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Ett av de såre punktene som drøftes rundt forhandlingsbordet, er framtiden til den iranske kjernereaktoren IR-40 i Arak, som ifølge Vesten kan potensielt produsere plutonium til atombomber. Her kan imidlertid norske forskere bidra med en mulig løsning som kan tilfredsstille alle parter.

USA har bedt Iran om å vrake eller bygge om reaktoren, som fortsatt er under konstruksjon. Teheran nekter å kvitte seg med reaktoren, men antyder at de er villige til å gjøre noen endringer.

- Ideell til det formålet
Kjernevåpen kan utvikles med uran, og Iran behersker allerede teknologien som kreves for å anrike uran. Men iranerne har ennå ikke kapasitet til å anrike høye nok nivåer som kan anvendes til kjernevåpen. Den andre veien til kjernevåpen er med bruk av plutonium.

- Da er man avhengig av å benytte spesielt egnede kjernereaktorer. Og en reaktor som den i Arak, som skal være tungtvannsmoderert og drevet av naturlig uranbrensel, er helt ideell til det formålet, sier atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Halvor Kippe, til Nettavisen.

- Iran mangler imidlertid et reprosesseringsanlegg for å hente ut plutoniumet fra bestrålt brensel, så mye gjenstår før Iran eventuelt kan produsere plutonium egnet til kjernevåpen. I diskusjoner om den langsiktige utviklingen av Irans atomprogram, er anrikningen det mest prekære, men man kan ikke utelukke plutoniumopsjonen, understreker Kippe.

Norsk forslag
Kippe er én av forskerne bak en artikkel som skisserer mulighetene for å ombygge Arak-reaktoren, og dermed «ufarliggjøre» den, eller i det miste redusere den vestlige frykten for at Iran skal utvikle atomvåpen med plutonium.

- Vi har ingen indikasjoner på at de konkret diskuterer vårt forslag, men iranske forhandlere har ymtet om at de er åpne for å diskutere en ombygging for å minske bekymringene for at reaktoren kan brukes til plutoniumproduksjon. Og det er ingen andre, mer detaljerte forslag publisert som vi kjenner til. Selv om flere er under utarbeidelse i USA for tiden, sier Kippe.

Han utelukker dermed ikke at det norske forslaget kan bli brukt dersom partene enes om en ombygging.

- Vi har tro på vårt forslag fordi endringene ikke er altfor omfattende, og fordi det vil gi Iran en reaktor som er langt bedre til det formålet de har angitt. Nemlig til produksjon av medisinske radioisotoper som molybden, sier han.

Iran har hele tiden hevdet at atomprogrammet deres kun har fredelige formål, men Vesten har imidlertid mistanke om at iranerne i realiteten har ambisjoner om å anskaffe atomvåpen.

Internasjonal oppsikt
Det hele startet for halvannet år siden med at masterstudenten ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Thomas Mo Willig, ville besvare følgende spørsmål: «En ny iransk tungtvannsreaktor og frykt for kjernevåpen går hånd i hånd. Hvordan kan Iran dempe frykten?»

Masteroppgaven vekket internasjonal oppsikt, helt inn i korridorene på den anerkjente, amerikanske universitetet Princeton. Dette inspirerte masterstudenten og hans to veiledere, Halvor Kippe og Cecilia Futsæther, til å skrive den vitenskapelige artikkelen «Converting the Iranian Heavy Water Reactor IR-40 to a More Proliferation-Resistant Reactor». Artikkelen ble publisert i det prestisjetunge fagtidsskriftet Science & Global Security i oktober 2012.

Innen rekkevidde
Dette er andre runde i atomforhandlingene. Planen er å komme til en enighet innen fristen, som er satt til 20. juli. Den iranske forsvarsministeren har ifølge Reuters uttrykt optimisme om at tidsfristen er innen rekkevidde.

EUs utenrikssjef Catherine Aston har sagt at onsdagens samtaler har vært nyttige.

- Vi hadde gode og nyttige diskusjoner om en rekke av stridspunktene, fastslo Ashton onsdag ifølge NTB.

Israel er derimot mindre optimistiske, og har raslet kraftig med sablene. Statsminister Benjamin Netanyahu har onsdag bedt det israelske forsvaret om å forberede et mulig angrep mot Iran i løpet av året.

Det er avisen Haaretz som skriver at Netanyahu og forsvarsminister Moshe Yalon har bedt forsvaret om å fortsette forberedelsene på angrep mot iranske atomanlegg, og siterer forsvarskilder.