Gå til sidens hovedinnhold

Norske forskere med på gjennombrudd i kartleggingen av livmorhalskreft

Et forskerteam fra Bergen, Boston og Mexico by har for første gang klart å kartlegge genforandringene i kreftsvulster fra livmorhalskreft i detalj.

Aftenposten skriver at det banebrytende prosjektet kan bidra til ny og mer målrettet behandling av krefttypen. Studien ble presentert i nettutgaven til tidsskriftet Nature første juledag.

– En fantastisk julegave til alle verdens kvinner, sier professor Helga Salvesen ved Universitetet i Bergen.

Svulstene fra 115 pasienter i Norge og Mexico er kartlagt i minste detalj. Alle genene i svulstenes arvestoff ble kartlagt for å finne fingeravtrykkene til sykdommen.

Det ble identifisert 13 mutasjoner eller genforandringer som forekom hyppig, åtte av disse har ikke tidligere vært knyttet til livmorhalskreft, og to av dem er beskrevet for første gang i kreftsvulster.

– Til nå har vi visst veldig lite om mulig målrettet behandling av livmorhalskreft. Kartleggingen vår er som å lage et oppslagsverk. Etterpå starter arbeidet med å se hvordan man kan bruke resultatene til å teste ut nye medikamenter som er designet spesielt for de enkelte genmutasjonene, sier Salvesen til Aftenposten. (©NTB)

Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering

Kommentarer til denne saken